tag:blogger.com,1999:blog-63467841569292432122024-03-16T02:10:23.562+01:00Nageluk, de tipjes-encyclopedieTips, weetjes en trucjes voor huis, tuin en keuken. En ook voor kwaaltjes en beauty. #Omaweetraad #GrootmoederstipsMartine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.comBlogger384125tag:blogger.com,1999:blog-6346784156929243212.post-6651534153804508292024-02-07T16:24:00.000+01:002024-02-07T16:24:01.648+01:00Je hebt olijfolie en...Afgelopen week zag ik de uitzending van de Keuringsdienst van waarde en ik voelde me een domme Nederlander. Al jaren heb ik twee soorten olijfolie in huis. Eén voor salades (eerste persing) en één om te bakken. Omdat ik in de veronderstelling was dat bij bakolie de stoffen die niet goed tegen verhitting kunnen eruit gehaald zijn.En dat voor iemand die van de (aangetrouwde) Italiaanse familieMartine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6346784156929243212.post-52280310178318468472023-11-20T16:14:00.002+01:002024-02-19T12:38:37.363+01:00Vijgenazijn zelf makenEind september overwoog ik om de vijgen in wording van de boom te halen omdat ze toch niet meer rijp gaan worden. Doch begin oktober waren er twee rijpe, mooie grote zoete vruchten. En ondanks alle regen bleven er rijpe vijgen komen. Zonder zonnetje wat minder zoet dan vijgen uit de zomer. Dus van de oogst van 12 november besloot ik azijn te maken. Op de wijze zoals ik dat met valappeltjes Martine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6346784156929243212.post-13337212128069205402023-09-20T13:29:00.001+02:002023-09-20T13:29:28.215+02:00Druivensap zelf makenDit jaar, in tegenstelling tot voorgaande jaren waar ik de oogst moest beschermen tegen spreeuwen, had ik weinig en slechte druiven. Ik weet niet wat dat is dit jaar, ook nauwelijks tot geen pruimen, peren, appels en walnoten. Toen ik me beklaagde bij een buurvrouw bleek zij een overvloed te hebben en bracht ze me een zak vol en van een deel maakte ik sap.Mijn eigen druiven leveren sap op dat Martine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6346784156929243212.post-37937765766095314542023-08-31T14:18:00.001+02:002023-09-11T09:01:44.642+02:00LimoncelloNaast marmelade (vorige blogpost) maakte ik bij thuiskomst uit Italië natuurlijk ook Limoncello van de 5 kilo gekregen citroenen. Ik had al eens het recept gevraagd aan de Italiaanse tante; schilletjes in sterke drank of pure alcohol, laten staan en wat suiker naar smaak toevoegen.Ik googelde nog voor de precieze verhoudingen maar het komt allemaal niet zo nauw. Limoncello is een likeur. Martine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6346784156929243212.post-50675605294000161282023-08-18T16:46:00.004+02:002023-08-31T14:18:29.304+02:00CitroenmarmeladeWe hadden 5 kg citroenen gekregen in Italië. Thuisgekomen gelijk een deel geschild, de schilletjes op alcohol gezet voor limoncello en van het sap ijsklontjes gemaakt. Eentje volgeprikt met kruidnagelen en op de WC gezet. Gerechten gemaakt waar citroenschil in moest. Een paar weggegeven. En toen waren er nog steeds citroenen en de eerste begonnen al te schimmelen.Het toverwoord bij overschot is Martine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6346784156929243212.post-21956988154020266472023-07-10T16:58:00.003+02:002023-08-31T14:18:40.628+02:00Gedroogde berenklauw als decoratieJaren geleden had ik al eens een reuzenberenklauw in het late
najaar meegenomen om in een leeg hoekje van de huiskamer te zetten. De bloem
had zijn zaadjes al verloren en bleek bij thuiskomst in een te ver vergane staat. Nogal wat brosse takjes hadden de fietstocht niet overleefd en ik vond hem te kaal voor in de huiskamer.
Volgend jaar een nieuwe poging, iets eerder in het seizoen dacht ik Martine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-6346784156929243212.post-19942124925189706772023-06-27T15:02:00.003+02:002023-06-27T15:04:47.183+02:00Wijnbladeren bewarenVorig jaar heb ik voor het eerst wijnbladeren in zout water gezet en nadat de rolletjes verkleurd waren in een grote pot in de koelkast bewaard. Dit jaar heb ik het mezelf makkelijker gemaakt. Er waren weinig grote goedgevormde bladeren voor dolma dit jaar. Ook veel minder druiven dan andere jaren. Nog nooit zo’n kalige druif gehad na de eerste snoei, waar ik alles wegknip waar geen vruchten Martine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-6346784156929243212.post-89831566203288802802023-06-16T11:28:00.004+02:002023-07-07T14:39:57.071+02:00WijshedenAls je niets doet weet je zeker dat er niets verandert.Beter gehaat vanwege de waarheid dan geliefd door leugens.Als ze over je toon of uiterlijk beginnen zijn de argumenten op.Dwarsliggers zorgen dat het spoor recht blijft lopen.Ga er niet vanuit dat een ander het wel zal doen.Zoek steun bij gelijkgestemden.Wie zonder zonde is werpe de eerste steen. De jij-bak of heiligheidseis. Geld maakt Martine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6346784156929243212.post-57506835521685152812023-06-02T14:25:00.002+02:002023-08-31T14:19:03.985+02:00VlierbloesemchampagneAl sinds Diana van Ewijk erover schreef in 2015 ben ik van plan om vlierbloesemchampagne te maken… doch iedere keer als er weer een recept voorbijkwam stonden er in de comments ontplofte flessen dus hield ik het bij siroop. Ook lekker met prikwater erbij.Inmiddels heb ik ervaring met wijn en appelazijn maken inclusief knallende gisting, zag weer vlierbloesemschermen hangen en wilde het toch Martine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-6346784156929243212.post-26105428386446973302023-05-24T15:41:00.004+02:002023-08-31T14:19:21.825+02:00Daslookzaden fermenterenAfgelopen weekend de zaadjes geoogst van de daslook in de tuin. Het worden er ieder jaar meer. Tot vorig jaar zette ik ze op azijn, dit jaar wilde ik het eens met fermenteren proberen, á la zuurkool.Moeilijk is dat niet; trek de zaadjes van de stelen, zet ze onder water met de juiste hoeveelheid zout en wacht af. Ik gebruikte daar een melkschuimer voor, handig om een teveel aan water nog af te Martine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6346784156929243212.post-54305724448647680222023-05-22T20:02:00.006+02:002023-08-31T14:19:32.480+02:00Thaise pesto met citroenmelisseOvervloed aan citroenmelisse momenteel in de tuin en dan wil ik daar toch iets mee doen. Ik had ooit al eens pesto gemaakt met walnoten en oude kaas maar dat was niet echt voor herhaling vatbaar. Nou at ik laatst in een restaurant een heerlijke Thaise dip, met overduidelijk de smaak van citroengras. Ik combineerde wat ik me nog herinnerde aan smaken met een geliefd recept voor kokosnootsambal en Martine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6346784156929243212.post-46824960468130747372023-05-16T14:35:00.003+02:002023-08-31T14:19:42.938+02:00Gekrompen wollen truiVoorkomen is beter dan genezen en dan is het handig als je weet waarom wol krimpt. Wolvezels zijn gekruld en hebben schubben waardoor ze gemakkelijk in elkaar haken en aan elkaar vast blijven klitten. Daardoor kun je wol spinnen en vilten, waarna je er kleding van kunt maken. Wollen kleding krimpt doordat de weerhaakjes (schubben) tijdens het wassen in elkaar grijpen. Hoe warmer het water, hoe Martine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6346784156929243212.post-40956013802939512812023-05-12T16:48:00.002+02:002023-05-15T10:45:21.760+02:00Nieuw jasje voor de websiteDe header met kippetjes is niet meer...Ik heb de website onder handen genomen, een ander sjabloon gekozen en daar lukt het niet om de header scherp te krijgen, het is alsof er een film overheen komt.Ik ben in 2016 deze website gestart om bevindingen per onderwerp vast te leggen. Gaandeweg werd het weer een blog omdat ik het zonde vond om nieuwe foto's en bevindingen bij oude bestaande pagina's teMartine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6346784156929243212.post-39031627931178435402023-05-05T16:15:00.004+02:002023-05-12T11:08:17.408+02:00Geen nieuwe kleding meer kopenOnline kennis Kitty is samen met Elsa met een geweldig initiatief begonnen; een uurtje per maand gaan ze voor een fast fashionwinkel zitten en kleding herstellen.Lees hier hoe je mee kunt doen:Koop niet méér. RepareerMoeder Theresa zei lang geleden: ‘Wat me het meest ergert is niet dat er rijken en armen bestaan, het is de verspilling.’Het is afgrijselijk hoeveel textiel er onder Martine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6346784156929243212.post-37712417037107071392023-04-26T16:50:00.003+02:002023-05-24T13:51:51.205+02:00Bloemknoppen DaslookHet enige wat ik nog nooit geoogst heb van de Daslook zijn de bloemknoppen. Dan komen er geen bloemen meer voor in de salade. Geen kruidige zaden om op zuur te zetten.Gisteren liep ik met de jongste dochter in het bos en rook ineens Daslook. Overal om ons heen Daslook. Dus...We plukten knoppen en even later kwamen we andere wildplukkers tegen. Naast Daslookbladeren hadden zij ook nog Martine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6346784156929243212.post-90217939066473296602023-03-17T16:41:00.001+01:002023-05-12T11:08:47.332+02:00ProeverijtjeIk had in het najaar bessen en suiker op alcohol gezet, zie deze post over likeur maken die eindigde met deze foto:Ik had nog een vierde pot gemaakt van de meidoorn.Helaas geen brandewijn meer in huis en daarom whisky genomen. En omdat het dan toch geen pure bessensmaak meer zou worden heb ik maltsuiker in plaats van gewone suiker erbij gedaan.De 4 likeurtjes gefilterd, eerst door zeef dan Martine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-6346784156929243212.post-45016277469123509272022-10-31T11:19:00.003+01:002023-08-19T15:57:01.873+02:00Jam van de appelbes - aroniabesIk ging weer naar het gemeentegroen in de wijk om wat zure kweeperen te plukken maar de Japanse Sierkwee struiken waren vervangen door Aronia struiken. En hier nog mega veel bessen, in tegenstelling tot de plek waar ik 2 weken geleden ging plukken voor het likeurtjesexperiment.Dus ik plukte dan maar 2 emmertjes appelbessen. In Nederland zijn weinig recepten te vinden met 'winterbessen'; Martine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6346784156929243212.post-29483653058777619192022-10-21T16:57:00.007+02:002023-05-12T15:35:49.958+02:00Zelf likeur makenNieuw experiment. Likeurtjes maken van bessen in het wild (op loopafstand). Speciaal voor dat doel had ik al een fles pruimenbrandewijn gekocht in Tsjechie. Ik heb vandaag sleedoornbessen, appelbessen en lijsterbessen geplukt. Ik wilde eigenlijk wachten op de eerste nachtvorst maar ik ben bang dat als ik daarop wacht, vandaag was het 20 graden, de bessen allang beschimmeld of gerot zijn. En zodraMartine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6346784156929243212.post-23997751198095523322022-09-26T11:12:00.002+02:002023-05-12T11:09:58.369+02:00Invriezen zonder blancherenVan paprika en kruiden is bekend dat je ze niet hoeft te blancheren voor het invriezen. Van Annemiek weet ik dat het voor asperges ook niet hoeft. Boontjes herinner ik me nog van vroeger bij opa en oma; grote pannen met water, vergieten en een keuken vol met damp. Het hele jaar door aten ze zelf, kinderen en kleinkinderen diepvriesboontjes uit de moestuin van opa.En 2 zomers terug in Zweden; met Martine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6346784156929243212.post-13750084003738695992022-09-21T15:22:00.004+02:002023-05-12T11:10:23.888+02:005 tips voor de energie-rekeningTip 1. Dynamisch contractAls je nog een vast contract hebt... heel fijn! Heb je dat niet? En heb je ook geen zonnepanelen? Dan is een dynamisch contract waarbij je de marktprijs (uurprijs voor stroom, 12uur-prijs voor gas) met een kleine opslag betaalt momenteel veel voordeliger. Bij veel zon en wind, als het net overbelast dreigt te raken, krijg je soms zelfs geld toe. Zie hier de verschillen Martine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6346784156929243212.post-34938447859755933102022-09-16T11:59:00.002+02:002023-05-12T11:10:35.572+02:00Druiven invriezenRecentelijk hebben we de 32 jaar oude diepvriezer vervangen door een nieuwe energiezuinigere. Volgens man gebruikt de nieuwe slechts 1/8 van de oude... Sap, wijn, azijn en jam, ik heb het allemaal al eens gemaakt van de overvloed aan druiven op het balkon. Dus nu dacht ik; invriezen!Indien nodig was de druiven en dep droog. Hier had het 2 dagen geleden flink geregend dus dat liet ik Martine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6346784156929243212.post-76049932048885336162022-07-26T09:00:00.002+02:002023-05-15T10:58:16.397+02:00Kappertjes van zaadjes Oost-Indische KersNa de zeer warme dagen van vorige week zag ik verwelkte bloemen en kon ik groene zaden oogsten van de Oost-Indische Kers. In een handomdraai maak je daar kappertjes van.Nodig:Verse groene zaden van de Oost-Indische Kers. (Na verloop van tijd worden ze bruinig, ze zijn dan te droog om nog kappertjes van te maken laat ze dan lekker hangen of oogst ze voor zaaigoed).Azijn.Zout.Optioneel: suikerMartine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6346784156929243212.post-87198322527693478122022-07-25T11:36:00.001+02:002023-05-12T11:10:58.356+02:00WeckpotWecken is het in een waterbad steriliseren van voedsel waarbij je gebruik maakt van glazen potten, glazen deksels, rubberen ringen en klemmetjes. Door verhitting zet het voedsel met de vloeistof en de lucht in de pot uit, de rubberen ring werkt als overdrukventiel. Als de potten afkoelen ontstaat er een onderdruk die het glazen deksel vastzuigt en worden de klemmetjes overbodig. De potten kun je Martine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6346784156929243212.post-82265147104965563932022-07-20T12:39:00.004+02:002023-05-12T11:11:10.376+02:00Wildplukken: bessenHet begon met een praatje met de buurman. Ik vroeg wat voor bessen er groeiden in zijn tuin en dat wist ie niet. Ik proefde er eentje. "Dat jij dat durft te proeven!" Ja, ik wist namelijk dat de vorige bewoners vooral eetbare dingen hadden geplant. Het bleken zwarte bessen toen ik ze determineerde met Plantnet.Niet veel later zag ik zwarte bessen in het wild. Langs het spoor van de HSL waar een Martine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-6346784156929243212.post-12654858165615874372022-07-18T10:19:00.001+02:002023-05-12T11:11:22.253+02:00Deodorant-stick zelf makenDe deodorant van kokosvet uit een potje werkt goed, doch deo uit een potje vind ik onhandig in gebruik. Het vet smelt bij 25 graden Celsius en in Nederland betekent dat meestal dat het niet smeerbaar is. Vandaar dat ik maar eens geëxperimenteerd heb met een stick. Ik hergebruikte een lege stickverpakking. Ik vind het onzin om lege plastic verpakkingen te kopen, te laten verpakken en op te laten Martine Bakxhttp://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.com0