Het is een naslagwerk van alle tips met een handige index achterin.
Prijs € 19,99. Paperback. 170*220*13mm. Klik op afbeelding voor een vergroting.
De tijd schrijdt voort en een papieren boek kun je niet updaten helaas. Dit ongedierte ontbreekt:
- Buxusmot. Echt goede tips zijn er niet, meestal wordt ie weggehaald. Hogedrukspuit lijkt te helpen.
- Eikenprocessierups bestrijden en tips tegen de uitslag van de brandharen. Het was nog niet zo'n hype toen het boek naar de drukker ging. In 2020 lijkt er een werkbare oplossing.
Aanvullingen en aanpassingen
Onderstreping verwijst naar het item in het boek, zie index aldaar.
- Bij jam. Afscheppen van schimmel kan bij jams die minimaal 60% suiker bevatten. Vroeger, in de tijd voordat er losse pectine was bevatten alle jams zoveel suiker door het inkoken.
- Bij oud brood. Je kunt ook een dansje maken om het te verpulveren. Doe het kurkdroge brood hiervoor in een schone, stevige plastic zak.
- Bij sunsoda. Voor wasprogramma's langer dan 1,5 uur en minimaal 40 graden hoef je de zeep niet van te voren op te lossen. Zie zeeprestjes.
- Bij afvallen. Tips om minder en minder zoet te eten door het brein voor de gek te houden. Zie afvaltips van een eetprofessor.
- Bij vrouwenkwalen. In verband met het milieu en de diertjes is het beter om algenolie i.p.v. visolie te gebruiken. Daar zitten dezelfde essentiële omega-3-vetzuren in.
- Bij moestuin. Als je de stammen en dikke takken van een fruitboom wit kalkt in het najaar voorkom je vroegtijdige bloesem die nog beschadigd kan worden door nachtvorst. Zie witgekalkte bomen. Als je planten water moet geven vanwege de droogte, doe dat dan bovenop de planten dan worden beestjes, spinsels en vuil eraf gesproeid. En nooit in de felle zon in verband met verschroeiïng. Zie laatste alinea hier.
- Bij snijbloemen. Er staan al tips om rotting tegen te gaan. Het water in de vaas kun je behalve met chloor, azijn, baking soda of citroensap ook fris houden met een scheutje sterke drank. Alcohol werkt ontsmettend.
- Bij bellenblaas. Als het heel koud weer is bevriezen de bellen. Zie ijsbellen.
- Bij slakken. Verzamelde huisjesslakken kun je opeten. Zie eetbare slakken.
- Bij bladluizen. Zoals gemeld in het boek eten mieren honingdauw en beschermen ze om die reden bladluizen tegen lieveheersbeestjes. Vergeten is dat mieren ook helpen met de verspreiding van bladluizen.
- Bij onkruid Japanse Duizendknoop noemen als via de wortels woekerende plant. Deze plant is eetbaar en kan toegevoegd worden bij wildplukken.
- Bij eieren het verschil tussen de witte en de bruine (spoiler, er is geen verschil in smaak en voedingswaarde).
- Bij lijmresten. Vinylstickers warm maken, beginnetje maken en lostrekken. Zie autostickers verwijderen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten