Bakmaten en -temperatuur omrekenen

Buitenlandse recepten rekenen vaak met andere eenheden voor volume en temperatuur dan Nederlandse. Gelukkig wordt voor gewicht tegenwoordig wereldwijd (kilo)grammen gebruikt en zijn de lokaal verschillende ponden (Vlaams pond, Engels pond) verdwenen.

Temperatuureenheden: 10 graden Celsius stijging komt overeen met 18 graden Fahrenheit stijging. Fahrenheit gaat dus sneller omhoog dan Celsius èn start op 32 Fahrenheit waar Celsius 0 is.

100 Celsius = 212 Fahrenheit
120 Celsius = 248 Fahrenheit
140 Celsius = 284 Fahrenheit
160 Celsius = 320 Fahrenheit
180 Celsius = 356 Fahrenheit
200 Celsius = 392 Fahrenheit
220 Celsius = 428 Fahrenheit
240 Celsius = 464 Fahrenheit

Volume-eenheden: Als in een recept enkel een kopje gebruikt wordt om de hoeveelheden te bepalen dan maakt het niet uit hoe groot je kopje (cup) precies is. Als je maar steeds hetzelfde kopje gebruikt. Maar zodra er iets anders bij komt, zoals een ei, maakt het wèl uit hoe groot de cup of lepel is.

1 tea spoon = 1 theelepel = 5 ml
1 table spoon = 1 eetlepel = 15 ml = 3 tea spoons
1 cup = 240 ml = 16 table spoons
1 stick butter = ½ cup boter = 120 ml = 113 gram
1 ei = 50 ml
1 groot ei = 70 ml

Let op: in Nederland bestaan er kleinere theelepeltjes van 2,5 ml en dessertlepels van 10 ml.