Kappertjes maken

Kappertjes zijn in zout en/of azijn geconserveerde bloemknopjes van de kappertjesplant. Die hebben we in Nederland niet. Je kunt iets soortgelijks maken van bloemknopjes (madeliefjes, paardenbloemen, ui-achtigen) of jonge groene zaden (oostindische kers, koriander, ui-achtigen) van eetbare planten.

Ik ging aan de slag met zaden van daslook en bloemknopjes van bieslook.


Wist je dat ze vroeger niet zo moeilijk deden bij het inmaken in azijn?
Nachtje pekelen, uit laten lekken, in een pot met azijn doen, laagje olie erop en afdekken met vochtig perkament-papier.
Tegenwoordig doen ze het een stuk hygiënischer. Potten worden gesteriliseerd, azijn en vruchten/groenten worden gekookt en men gebruikt potten met deksels die luchtdicht afgesloten kunnen worden.
Nou is dat laatste natuurlijk wel prettiger dan zo'n laagje olie met perkament-papier. Een keertje stoten of verschuiven en de inhoud floept uit de pot. Dan zijn die goed afsluitbare potten van tegenwoordig toch een stuk handiger. Zorg dat de vloeistof kokendheet is voordat je het deksel op de pot doet. Doe het deksel op de pot. Tijdens het afkoelen krimpt de vloeistof en het gas. Doordat er geen lucht meer bij kan wordt de pot vacuüm afgesloten.


Potten steriliseren en vitamientjes eruit koken zou ik achterwege laten.
Mijn aanbevolen werkwijze:
  • Nachtje in veel zout leggen. Je kunt een beetje water toevoegen maar zorg dat er zoveel zout bij zit dat je nog zout blijft zien. Dat noemen we een oververzadigde oplossing.
  • Eventueel afspoelen (niet verplicht), goed uit laten lekken en droog deppen.
  • In een potje doen.
  • Kokende azijn erop (of koude azijn en in magnetron potje voorzichtig naar kookpunt brengen).
  • Afsluiten.
  • Op smaak laten komen. Minimaal 1 week, beter is 3 weken.
  • Vacuüm afgesloten zijn ze zo zeker een jaar houdbaar.

Eet smakelijk!

Volgend jaar ga ik ze maken met de bloemknopjes van de daslook. Dan lijkt het wat meer omdat de knopjes groter zijn dan de zaden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten