Eetbare slakken uit je tuin

Wist je dat alle huisjesslakken uit je (moes)tuin eetbaar zijn?

Op deze foto van de oogst uit eigen tuin zie je 3 soorten:
- Segrijnslak petit-gris. Dat is die wat grotere bruine met streepjes overdwars. Het kleine zusje van de wijngaardslak. Het schijnt de lekkerste te zijn.
- Gewone tuinslak. Het huisje kan geel, roze en/of bruin zijn. Vaak met een mooie lijn erin.
- Witgerande tuinslak. Bijna hetzelfde als de gewone tuinslak echter de streep bij de opening is wit. Meestal zijn ze ook iets kleiner.

Naaktslakken zijn weliswaar niet giftig, maar omdat ze geen huisje hebben, hebben ze een taaie dikke huid. Ze zijn daardoor niet smakelijk.

Als je de slakken verzameld hebt moeten ze eerst "ontslakken". Ze eten namelijk van alles en dat proef je. Zet ze op een dieet van meel, wortel of slablaadjes. Een halve dag tot 3 dagen, net zo lang totdat de ontlasting wit (meel), oranje (wortel) of groen (slablaadjes) kleurt.
Soms laten ze de slakken hierna nog 2 tot 7 dagen vasten. Ze trekken zich dan terug in hun huisje, maken een vlies aan en gaan in een soort van winterslaap.

Was de slakken grondig voordat je ze gaat gebruiken en eet ze nooit rauw. Verse slakken die je in de winkel koopt zijn altijd gekookt!

N.B. Zelf houd ik niet van slakken. Ik heb ze een paar keer besteld in een restaurant maar vond dan vooral de gegratineerde kaas erbovenop en de kruidenkaas erbij lekker. Bovendien gingen de kinderen gelijk hysterisch gillen toen ik het opperde. En hebben we kippen die ze wel lekker vinden :-).
Dus mocht je het een keertje gaan uitproberen, ik hoor graag de ervaringen!

Zie hier hoe je een slakkenplaag bestrijdt.
Lees hier meer over koken met slakken.

Reacties