Verstopte oren

Oren die dicht gaan zitten tijdens een vliegreis of een rit door de bergen kun je open ploppen door je neus dicht te knijpen en lucht te persen. Of door te gapen; het begin van een gaap is vaak al voldoende.
Dat ze dicht gaan zitten kun je voorkomen door regelmatig te slikken. Zuig op een zuurtje of neem een kauwgom.

Oren die dicht zitten zonder dat er luchtdrukverschillen zijn, zijn verstopt. Vaak door een prop van oorsmeer. Zo'n prop kan o.a. ontstaan doordat het oorsmeer door het gebruik van wattenstaafjes of oordopjes (muziek, zwemmen) terug het oor in geduwd wordt.
Met wattenstaafjes mag je alleen het zichtbare oorsmeer weghalen. Wrijf altijd naar buiten en ga niet de gehoorgang in met het wattenstaafje.

Als het trommelvlies intact is (geen buisje of scheurtje) kun je het volgende zelf proberen om een oorsmeerprop eruit te krijgen:
- Prop zachter maken door een aantal dagen achter elkaar, 3x per dag olijf- of sla-olie in de gehoorgang te druppelen. De prop lost deels op en komt als zachte substantie naar buiten.
- Spoelen met lauw (zout) water. Eventueel nadat je de prop zachter gemaakt hebt met olie. Laat het oor vol lopen, houdt het hoofd schuin en laat 10 minuten inweken. Laat het water eruit lopen en spoel. Herhaal na een uur als het niet gelijk lukt. Gebruik een pipetje of watje dat je doopt in het water en uitknijpt of zet de douchekop erop. Er zijn ook speciale oorspuit-ballonpompjes te koop, volg de aanwijzingen van de fabrikant.

Blijven de oren dichtzitten? Ga naar de huisarts. Er kan iets anders aan de hand zijn dan een oorsmeerprop. De huisarts heeft betere uitspuitapparatuur en kan in je oor kijken en eventueel met een haakje of zuigertje de prop vastpakken.

De gehoorgang is zelfreinigend. Oorsmeer heeft een functie. Het beschermd o.a. tegen vocht. Als je de gehoorgang regelmatig gaat spoelen zal er alleen maar méér oorsmeer aangemaakt worden.
Wist je dat oorsmeer in vroeger tijden gebruikt werd om uurwerken te smeren? En gebruikt werd op (lippen)kloofjes?

Indien het dichtzitten gepaard gaat met oorpijn is er meestal sprake van een (middenoor)oorontsteking. De verbinding tussen neus, keel en oor -> de buis van Eustachius zit dan verstopt. De neus spoelen met zout water en het oor naar de schouder bewegen kan soms helpen. Evenals 3x per dag een ballon opblazen met de neus, houd daarbij het andere neusgat dicht.

Reacties