Luizen (tuin)

Bladluizen zijn parasieten en zuigen sappen uit planten. Bladluizen zitten vaak op groeipunten als bloemknoppen en jonge scheuten omdat daar de sapstroom veel voedingsstoffen bevat. Ze dragen virussen over. En ze scheiden honingdauw uit wat een ideale voedingsbodem is voor schimmels.
Ze zijn zwart, geel, groen, rood, wit of paars.

Natuurlijke vijanden
De bladluis wordt gegeten door lieveheersbeestjes. Plaats lieveheersbeesthuisjes in je tuin, koop evt. larven en bestrijd mieren. Mieren zijn dol op honingdauw en verdedigen de bladluis door lieveheersbeestjes aan te vallen.

Fysiek verwijderen
- Wrijf ze eraf.
- Haal bloemknoppen die onder de luis zitten weg, deze zijn meestal toch dusdanig aangetast dat ze niet meer uitkomen. Knip bij fruitbomen jonge scheuten met luis en al weg zodra je ze ziet.
- Sproei ze eraf met een stevige koude waterstraal.

Bespuiten
Natuurlijk; water waarin tabak of brandnetel heeft gekookt. Of water waarin minimaal 1 dag uien of knoflook hebben geweekt. Hoe sterker het aftreksel hoe beter het werkt.
Milieu-mild is zeepspiritus; een eetlepel groene zeep en een eetlepel spiritus op een 1 liter water. Zeep zonder spiritus werkt eveneens, doch minder effectief.
De plant besproeien en na 1 week herhalen.

Wegjagen
Luizen houden niet van planten met sterke geuren als lavendel, knoflook, uien, salie, afrikaantjes e.d. Zet deze planten, of strooi delen van deze planten, tussen de andere planten. Steek een teentje knoflook naast de plant in de grond.

Weglokken
Zet een Oostindische Kers tussen luisgevoelige planten. Luizen prefereren de Oostindische kers. Knip de bladeren met luizen regelmatig weg.
Sommige luizen zijn dol op bananenschillen. Leg bananenschillen met de binnenkant naar boven rondom een aangetaste plant en haal ze als er luizen op zitten weg. Het resultaat is afhankelijk van de plant en luis.

Reacties