Goudsbloemzalf maken

Goudsbloem is oranje tot geel. Een andere, wellicht bekendere, naam is Calendula. Calendula is wondsamentrekkend, huidherstellend en desinfecterend. Je maakt er heel makkelijk een zalfje mee dat je kunt gebruiken voor schrale huid, kloven, jeuk, gesprongen lippen en droog eczeem.

Als grondstof kun je vaseline, bijenwas, cocosvet of ongezouten roomboter gebruiken. Met vaseline of bijenwas is het zalfje 12 maanden houdbaar, met cocosvet of boter 3 tot 6 maanden. Let op de uiterste houdbaarheidsdatum van de grondstof, het kan ook korter zijn! Gekoeld bewaren verlengt de houdbaarheid.
Voor de geur kun je er een paar druppels etherische olie, bijvoorbeeld lavendel, bij doen.

Methode 1
Smelt het vet. Ga niet hoger dan de smelttemperatuur, verwarm bij voorkeur "au bain marie". Roer er zoveel mogelijk verse bloemblaadjes doorheen en laat minimaal een dag trekken op een warm plekje. Smelt de substantie opnieuw, zeef en doe in een zalfpotje.

Methode 2
Kneus de verse bloemblaadjes met een vijzel. Je mag eventueel een paar druppels water toevoegen indien nodig voor het kneuzen. Doe de substantie in een zeef boven het zalfpotje. Duw zoveel mogelijk van de substantie door de zeef in het potje. Giet het gesmolten vet door de zeef en roer het geheel in het potje goed door.
Je hebt minimaal zoveel bloemblaadjes nodig als er (onaangedrukt) in het potje passen. Meer blaadjes betekent een sterker zalfje. Het aandeel vet t.o.v. de prut uit de vijzel moet minimaal 85% zijn.

Reacties