Druivensap zelf maken

Dit jaar, in tegenstelling tot voorgaande jaren waar ik de oogst moest beschermen tegen spreeuwen, had ik weinig en slechte druiven. Ik weet niet wat dat is dit jaar, ook nauwelijks tot geen pruimen, peren, appels en walnoten. Toen ik me beklaagde bij een buurvrouw bleek zij een overvloed te hebben en bracht ze me een zak vol en van een deel maakte ik sap.

Mijn eigen druiven leveren sap op dat iets meer roze van kleur is.

Als je gelijk opdrinkt is sap maken van druiven een fluitje van een cent. Ik doe het al jaren zo na een eerste debacle met de sapcentrifuge van de keukenmachine. Als je gaat googelen kom je mijn methode echter niet tegen, dus ik schrijf het even uit. Je ziet vooral kookrecepten (weg vitamines) of je hebt een sapketel, -pers of -centrifuge nodig.

Werkwijze:

Was de druiven of pluk ze na een stevige regenbui. Haal de goede druiven van de tros en doe ze in een grote kom. Was je handen goed en knijp de druiven al knedend kapot. Hier zie je een filmpje van een paar jaar terug, toen ik er wijn van ging maken.

Vervolgens zeef je de pitten en schillen eruit. Dan heb je best al veel sap, met de achterkant van een lepel kun je nog extra pulp door de zeef duwen. Ik gebruik zelf tegenwoordig een pureerknijper om te zeven en de pulp eruit te persen. Het kan ook met passe-vite (pureerzeef). Met een gewone stevige zeef gaat ook prima.

Niet houdbaar, gelijk opdrinken!

Werkwijze is ook geschikt voor sappige bessen als aalbessen, zwarte bessen of kruisbessen.


Reacties