Glycerine

Ik zag bij een welbekende drogist dat er weer losse flesjes glycerine te koop waren. Jarenlang hadden ze ze niet. Glycerine behoort al tijden niet meer tot de standaarduitrusting van een huishouden. Het is iets van vroeger, er bestaan vele oude huismiddeltjes waarbij het gebruikt wordt.

Glycerine heeft een hoge viscositeit (= stroperig), is hygroscopisch (= wateraantrekkend), heeft een lage oppervlaktespanning, lage smelttemperatuur, smaakt zoet, komt van nature in het menselijk lichaam voor en is hydrofiel (= wateroplossend). Door deze eigenschappen:

  • Kun je het in de bellenblaas doen waardoor je grotere bellen kunt blazen. 
  • Wordt het gebruikt in verzorgingsproducten. Glycerine is vochtvasthoudend, zorgt voor een betere smeerbaarheid en heeft een vergladdend en verzachtend effect.
  • Wordt het gebruikt in schoonmaakmiddelen.
  • Wordt het gebruikt als antivries.
  • Wordt het gebruikt als zoetmiddel.

Maar ja. Tegenwoordig zijn de meeste van deze producten kant en klaar te koop voor een betere prijs dan als je zelf zou maken met losse ingrediënten.


Toch kocht ik een flesje glycerine. Jaren geleden kocht ik kamferspiritus bij de apotheek in het Zuiderzeemuseum. Toen het op was kocht ik een nieuw flesje. Maar dat spul werkte lang niet zo fijn, het smeerde niet en het verdampte gelijk. Toen ik de etiketten vergelijk bleek dat het flesje van het Zuiderzeemuseum met glycerine was en het nieuwe flesje zonder. Daar heb ik nu wat glycerine bij gegoten.

Bij het Kruidvat hebben ze naast glycerine nu (ook na jarenlange afwezigheid) kamferspiritus in beide soorten. Ik adviseer die mét glycerine. Tegen blaren en zweetvoeten.

Reacties