Kweeperenjam

Ik had kweeperen gekocht tijdens een fietstochtje en jam gemaakt. Overheerlijke jam.


De laatste keer dat ik kweeperenjam maakte is alweer even geleden en ik herinnerde me dat die te stevig was geworden, het leek wel turks fruit. Komt door de megahoeveelheid pectine die in kweeperen zit. Het woord marmelade is ontleend aan de Portugese naam van de kweepeer; marmelo. Oudere lezers herkennen de naam Marmelo vast nog wel van de zakjes pectine die iedereen vroeger gebruikte voor de jam.

Wat ik me óók nog van de vorige keer herinnerde is dat kweeperen lastig te schillen en in stukjes te snijden zijn omdat ze keihard zijn.

Dus ik snuffelde in mijn oude receptenboeken. Geen kweeperenjam; wel siroop, zoetzuur, gelei en geconfijte kweeperen. Online las ik dat je de kweeperen voor de meeste smaak het beste met schil en klokhuis kunt gaarkoken. Daarna zeven en van het sap gelei maken. Ook las ik ergens dat als je de gehele kweepeer een paar minuten kookt ze makkelijk te schillen zijn. En dat er honderd verschillende soorten kweeperen zijn en dat sommige rood kleuren als je ze lang kookt. En brrr, ik zag recepten met gember, vanillesuiker, kaneel of rum met de tip om het een nachtje te laten staan zodat de smaak er goed in trekt. Daarmee overrule je de specifieke heerlijke smaak van kweeperen! Kweepeer wordt voor de geur in zeep en parfum gebruikt..


Recept.

Benodigdheden:

  • 1 kilo kweeperen*
  • 2 citroenen
  • 400 tot 1000 gram (gelei)suiker*

Werkwijze

  • Was de kweeperen en breng ze met water aan de kook (3/4 van de peer onder water)
  • Laat 5 minuten koken en haal de peren eruit
  • Hak de peren in 4 stukken, haal het klokhuis eruit en schil ze.
  • Doe de stukken terug in hetzelfde water.
  • Doe de schillen en de klokhuizen in een RVS-stoommandje en zet dit erbovenop.
  • Pers de citroenen en doe het sap erbij.
  • Laat koken totdat de kweepeer goed gaar is (een uurtje, afhankelijk van de soort en grootte)
  • Haal het stoommandje omhoog en laat uitlekken (duw zoveel mogelijk van de prut door de gaatjes)
  • Maak met een pureestamper kleine stukjes.
  • Doe de suiker erbij en laat nog minimaal een kwartier doorkoken (als je een soort hebt die rood wordt, dan totdat die rood is).
  • Vul de potjes.

* Er zijn vele variëteiten. Deze leken niet op peren, waren zo groot als nectarines en vruchtvlees was wit/beige.

** Ik heb niet gewogen, ik had nog een aangebroken kilo-pak geleisuiker. Grote vraag is of je überhaupt geleisuiker moet gebruiken. Ik dacht van wel omdat pectine afbreekt bij verhitting en je de kweeperen lang kookt. Doch het resultaat was iets te dik. Volgende keer probeer ik het met gewone suiker.
(De gangbare hoeveelheid suiker voor jam is 400 tot 1000 gram per 1000 gram vruchtenmassa.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten