Kweeperen

Mijn hulp vond na een hoog nodige stofzuigbeurt dit onder het bed...
Verdorie was het eerste wat ik dacht, dat is een tip die niet in het boek staat.


Jaren geleden had ik zoveel kweeperen gekregen dat ik niet meer wist wat ik ermee moest. Ik had al moes en jam gemaakt en de laatste stuks lagen na te rijpen in de fruitschaal en verspreidden een heerlijke geur.
Kweeperen zijn zeer aromatisch en worden om die reden in parfum en zeep gebruikt. Het vruchtvlees van kweepeer is zo hard, wrang en droog dat je het niet rauw kunt eten. Voordeel van hard en droog vruchtvlees is dat het niet rot, maar verschrompeld. De vruchten drogen in, geven geen zooi en blijven een aantal weken geur afgeven. Ze werden dan ook in vroeger tijden geregeld als luchtverfrisser gebruikt. Reden waarom ik de laatste stuks her en der in huis neergelegd had. Die 2 stuks onder het bed was ik vergeten. En nee, ze geuren na al die jaren niet meer.

Bij nader inzien niet tip-waardig genoeg voor in het boek. Kaneelstokjes, rozemarijn e.d. geuren ook heerlijk maar ze lossen een probleem als nare luchtjes niet op. Ze verdoezelen het alleen maar.

Reacties