Hout

Haal vlekken op hout altijd zo snel mogelijk weg, zodat ze niet kunnen intrekken. Maak ze schoon met water en zeep (of azijn). Verse vlekken die niet gelijk weggaan kun je laten weken door er een natte doek, eventueel met wat azijn, op te leggen, boen vervolgens met het onderhoudsmiddel dat je gebruikt (meubelolie, vloerwas).
Hardnekkige vlekken kun je soms weg krijgen door ze te boenen met krijt of sigaretten-as en wat olie, of te poetsen met staalwol of een groen schuursponsje.
Als dit allemaal niet helpt blijft er niets anders over dan afschuren en opnieuw behandelen met olie, lak of was.


Een flinke opknapbeurt voor hout met vlekjes en oppervlakkige krassen is een boenbehandeling met een mengsel van:
- 50% azijn en 50% (olijf)olie
- 50% spiritus en 50% (olijf)olie
- 25% citroensap en 75% (olijf)olie of
- weken en poetsen met sterke zwarte thee of
- dik insmeren met mayonaise of pindakaas, in laten trekken en daarna glimmend boenen.
Doe altijd de volledige oppervlakte om kleur- en glansverschillen te voorkomen.

Kleine deukjes en krassen in hout kun je soms verhelpen door ze te stomen. Leg een vochtig doekje op de deuk of kras, laat even intrekken en ga er met het stoomstrijkijzer overheen. Of gebruik een stoomapparaat als je dat hebt. Azijn zorgt er voor dat het vocht beter intrekt, doch kan als je het lokaal gebruikt, bij met donkere was/olie behandeld hout, kleurverschil veroorzaken.

Wrijf met veel druk een walnoot over kleine beschadigingen en ze worden minder zichtbaar.

Witte kringen in gelakt hout worden veroorzaakt door condens. Meestal gaan ze wel weg als je er een theedoek overlegt en deze een halve minuut strijkt. Zet het strijkijzer niet te heet.

Ga met een kaars of stuk zeep over de geleidingsvlakken van stroeflopende houten laden en ze zullen weer soepel in en uit schuiven.

Reacties