Bakweetjes

Koekjes laten makkelijker los van de bakplaat als de bakplaat direct na het bakken "afgeschrikt" wordt op een natte doek.

Bij gebrek aan gist kan men bier gebruiken. Ongeveer 70 ml op 500 gram bloem. Laten rijzen op 25 graden.

Plak veelgebruikte recepten (ingrediënten, baktemperatuur en -tijd) aan de binnenkant van een keukenkastje. Of plak doorzichtige A4-mapjes op deze plaats en schuif de recepten erin.

Geen mixer bij de hand? Neem een bakje of potje met goed afsluitend deksel, vul tot maximaal de helft van de hoogte met de ingrediënten en schud! Slagroom kun je op deze manier stijf schudden. Het werkt niet bij deeg e.d. dat gekneed moet worden.

Deeg waarbij de boter zo koud mogelijk moet blijven kun je maken in de keukenmachine op pulsstand. Of gebruik een broodbakmachine om te mengen en kneden.
Als je met de hand kneedt, houd dan je handen voordat je begint onder de koude kraan.

Een broekhanger met klemmen is handig om je bak- of kookboek, opengeslagen, op te hangen aan een keukenkastje of iets dergelijks.

Doe beslag voor poffertjes of pannenkoeken, met een trechter, in een knijpfles. Bijvoorbeeld een lege en schoongemaakte ketchupfles. De gewenste hoeveelheid beslag kun je nu makkelijk, en zonder knoeien, in de pan spuiten. En je kunt het beslag op deze manier 1 à 2 dagen bewaren in de koelkast. Wel even schudden voor gebruik als het beslag enige tijd gestaan heeft.

Bak rösti in een tosti- of wafelijzer en de rösti valt niet meer uit elkaar omdat de rösti wordt aangedrukt en niet gedraaid hoeft te worden.

Kijk voor het omrekenen van (buitenlandse) bakmaten en -temperaturen hier.

Reacties