Diepvries

Vul de vakjes van een lege verpakking van bonbons of chocolaatjes met water en laat bevriezen voor een origineel ijsblokje dat zich makkelijk uit de vorm laat drukken.

Vries het drinken in als je op stap gaat en je hebt geen apart koelelement meer nodig. Let op; water zet uit als het bevriest. Bij pakjes is dat geen probleem. Bij flessen; gebruik een fles die iets kan uitzetten of een fles die druk aan kan.

Vries verse soepen en sauzen zo plat mogelijk in. Dan wordt het sneller bevroren, en is het sneller ontdooid. Platte rechthoekige bakjes zijn makkelijker te stapelen in de diepvriezer en nemen minder ruimte in dan hogere, ronde bakjes. Hetzelfde gaat op als je zakjes gebruikt; beter plat dan bol invriezen, een zipsluiting is handig.

Aangekoekt ijs werkt als isolatie voor je koelelement. Het koelelement verbruikt dan meer energie.
Aangekoekt ijs ontstaat uit waterdamp uit de lucht die neerslaat. Iedere keer als de deur of klep opengaat, gaat er nieuwe lucht met waterdamp naar binnen. Hoe voller de diepvries, hoe minder lucht er iedere keer naar binnen gaat. Om je diepvries gevuld te houden kun je lege diepvriesdozen, bubbeltjesfolie of luchtzakken erin leggen.

Maak de diepvries schoon als het buiten vriest zodat je daar je producten tijdelijk kunt bewaren.
Of doe de producten in een koelbox.
Of zet de producten dicht tegen elkaar en wikkel er een deken omheen.

Trek de stekker uit het stopcontact als je de diepvries gaat ontdooien.
Het ontdooien kun je versnellen met een ventilator, een föhn, een stoomreiniger, een pan met heet water in een afgesloten diepvries te zetten, warm water met de plantenspuit op het ijs te spuiten, in warm water gedrenkte lappen op het ijs te leggen enzovoorts.
Voeg een flinke schep zout toe aan het warme water waar je de diepvries mee ontdooit. Zout verlaagt de bevriestemperatuur.
Leg oude handdoeken neer om het smeltwater op te vangen.

Maak de ontdooide diepvries schoon met azijn tegen de luchtjes.
Je kunt de plaatsen waar de koelelementen zitten invetten met vaseline. Het ijs zal dan minder goed hechten en je krijgt het ijs er makkelijker af.

Als je langere tijd weg gaat kun je een muntje of steentje in een bakje met bevroren water leggen. Als het muntje of de steen bij thuiskomst nog bovenop het ijs ligt is er geen stroomstoring geweest. Als het muntje gezakt is wèl. Afhankelijk van hoe diep het gezakt is kun je bepalen hoe ver de producten in de diepvries ontdooit zijn geweest.

Reacties