Tijd hacks

Ben je een notoire laatkomer? Zet je horloge, wekker en/of 5 minuten vooruit.

Iedere ochtend een race tegen de klok? Sta 10 minuten eerder op of verschuif een ochtendtaak (douchen, tafel dekken, brood smeren, kleren uitkiezen of tas inpakken) naar de avond.

Hak vervelende klusjes in tijdsblokken. Zet een timer op 10 of 15 minuten en werk gedurende die tijd geconcentreerd aan de klus.

Plan opruimtijd in als je met meerdere mensen een huishouden hebt. Iedereen doet mee en ruimt zoveel mogelijk op. Iedere dag 5 minuten of wekelijks een kwartiertje. Als je een hulp hebt doe het vlak voordat hij/zij komt.
Je bespaart opruimtijd als alles een vaste plaats heeft in huis.

Post en email die je binnen 1 minuut kan afhandelen gelijk verwerken. Zo voorkom je dat de stapel groeit en je berichten dubbel moet lezen. Dus gelijk bij het oud papier of verwijderen. Gelijk antwoorden. Gelijk naar een map verplaatsen of in een ordner doen waar het later afgehandeld kan worden.

Geef zo snel mogelijk door als je nee wilt zeggen op een verzoek. Dan is het uit je hoofd en voorkom je dat je gaat malen hoe je nee moet zeggen. Hoe langer je wacht, hoe vervelender het voor de verzoeker wordt omdat hij minder tijd heeft om iets anders te regelen.
Dus niet "ik moet er nog even over nadenken" of "ik moet checken of het past in de agenda" en dan een paar dagen later met een vage smoes komen.

Sta je te wachten in een rij? Benut de tijd en doe meditatie-, buikspier-, lage rug-, bekkenbodem- of ontspanningsoefeningen waar niemand iets van ziet.

Reacties