Eczeem

Eczeem is jeukende huiduitslag. De huid kan rood en of gezwollen zijn en er kunnen schilfers, bultjes, blaasjes, kloofjes en gelige korstjes zichtbaar zijn.
Eczeem komt vaker voor bij mensen met een allergie (hooikoorts e.d.) doch wordt meestal niet veroorzaakt door een directe contact- of voedselallergie. Indien wèl, probeer de veroorzaker te mijden.
Eczeem kan verergeren door warm weer of juist koud weer, zweten, uitdrogen, ziekte, oververmoeidheid, slechte voeding, krabben, stress, kledingirritatie en zeep.

Lang douchen, te warm douchen, te vaak douchen en het gebruik van zeep tast de beschermlaag van de huid aan en droogt deze uit. Dus douche kort, niet te warm, niet te vaak en wees zuinig met zeep en shampoo. Neem geen warme ligbaden en kijk uit met schoonmaakmiddelen en wasmiddel. Draag handschoenen als je vaak sopt. Gebruik een neutraal wasmiddel of spoel kleding na met azijn om alle zeepresten eruit te verwijderen.

Spoel zweet af. Het zout kan de huid gaan irriteren.

Vet de huid direct na het wassen en minimaal tweemaal daags in. Met vaseline, kokos- of wolvet, olie of een neutrale crème om te voorkomen dat de huid uitdroogt. Een droge huid is minder beschermd en jeukt erger.

Krab niet en draag geen kleding van vezels die de huid irriteren zoals bijvoorbeeld een kriebelende wollen coltrui.

Huismiddeltjes tegen eczeem:
- Zemelen of havervlokken in een nylonkousje in het babybadje hangen.
- Wassen of deppen met afgekoeld aardappelwater.
- Insmeren met de binnenkant van een bananenschil.

Soms helpt zwemmen in zeewater of de huid insprayen met zeezout opgelost in water. Dit ontsmet enigszins en mineralen & zouten kunnen helend werken. Helaas kan het ook averechts werken omdat het de huid uitdroogt.

Kijk voor jeuk hier. Maar kijk uit met agressieve huid irriterende middeltjes.
Kijk voor zwemmerseczeem veroorzaakt door een schimmel hier.

Reacties