Blauwe plek

Bij een bloeduitstorting is de huid nog intact maar zijn de bloedvaten eronder beschadigd wat resulteert in een blauwe plek, zwelling en/of bult.

Koelen en de kwetsuur omhoog houden zorgt ervoor dat de onderhuidse bloeding sneller stopt en de blauwe plek, bult of zwelling minder groot wordt.

Op plaatsen waar bloed zich ophoopt, waardoor bulten kunnen ontstaan, zoals het scheenbeen en de schedel, kun je boter of vaseline smeren zodat de huid minder "trekt".

Warmte en massage stimuleren de doorbloeding waardoor blauwe plekken sneller wegtrekken. Wacht een halve dag voordat je ermee begint om nabloeden te voorkomen.

Van oudsher worden producten met Arnica (Nederlandse naam Valkruid!) op blauwe plekken gesmeerd. Arnica zou de doorbloeding stimuleren. Voor Arnica moet de huid, vanwege de irriterende werking, intact zijn.

Grootmoeders middeltjes als biefstuk, rauwe aardappel of azijn doen, behalve koelen, niets voor een bloeduitstorting. Omdat ze niet door de huid dringen, bereiken ze de beschadigde bloedvaten niet.

Reacties