Bloed

Bloeding stelpen
Koelen en de verwonding omhoog houden (hoger dan het hart) vermindert het bloeden.
Kleine wondjes kun je stelpen door ze dicht te smeren met vaseline, er wat suiker op te doen, er een velletje van een gekookt ei op te leggen of door er met een aluinblokje (te koop als bloedstelpende scheerstick) over te wrijven.
Grotere wonden dichtdrukken of drukverband aanbrengen. Grotere sneden dichtduwen of samentrekken met een zwaluwstaartje. En laten behandelen bij de huisarts indien nodig.
Bij hele grote bloedingen aan de ledematen de bovenliggende slagader afbinden. Trek heel strak een riem of band om de bovenarm, net boven de knie of in de lies en zoek daarna onmiddellijk medische hulp.

Bloedneus
Ga rustig zitten en buig je hoofd licht voorover. Knijp de neus net onder het neusbeen dicht voor ongeveer 10 minuutjes.

Bloeddruk
Bij een te hoge bloeddruk moet je zout, roken, overgewicht en stress vermijden. Wat altijd helpt is gezond eten en regelmatig bewegen. Knoflook, mosterd, abrikozen en peterselie zouden heilzaam werken.
Bij een te lage bloeddruk kun je juist wat extra zout nemen in de vorm van een dropje. Zorg op warme dagen of als je veel zweet dat je voldoende vocht en zout binnen krijgt.

Reacties