Spinnen

Spinnen die binnenshuis leven kunnen geen kwaad*. Ze bijten niet. Ze steken niet. Ze stinken niet. Ze maken geen lawaai. Ze verspreiden geen ziektes. Ze veroorzaken geen jeuk. Ze knagen niets kapot. Hooguit maken ze wat rommel in de vorm van spinsels, maar dat is zo opgeruimd.
Spinnen zijn nuttig. Ze vangen muggen en vliegen die binnenshuis wèl overlast kunnen geven. Een spinnenweb voor je slaapkamerraam werkt als hor.
Je kunt spinnen dus gerust laten zitten en spinnenwebben pas verwijderen op het moment dat je ze tegenkomt bij de reguliere schoonmaak.

Mocht het niet lukken om je spinnenfobie te onderdrukken, laat ze dan door een ander buiten zetten en houdt je huis heel proper. Stof, bezem, laat je huis doorwaaien, klop kussens uit, stofzuig en gebruik de plumeau regelmatig want spinnen hebben een voorkeur voor stille plekjes en maken daar hun web. Spinnen schijnen een hekel te hebben aan citroen- en azijnlucht. Maak schoon met deze producten of zet er schoteltjes van neer.

* In Nederland en België zit binnenshuis meestal de huis- of trilspin. Een enkele keer zie je binnenshuis de veel in tuinen voorkomende kruisspin. De gifkaken van deze 3 spinnen zijn niet krachtig genoeg om mensen te bijten.
Er komen in Nederland en België wel spinnen buitenshuis voor die mensen zouden kunnen bijten, doch beten zijn zeldzaam omdat een spin niet aanvalt. Bovendien is het gif van deze soorten niet echt gevaarlijk voor de mens.

Reacties