Tanden en tandvlees

Schoonhouden
Hardnekkige vlekjes op je tanden krijg je weg door te poetsen met:
- Baking soda; meng wat baking soda door de tandpasta.
- Aardbeienmoes.
- Waterstofperoxide 3%; meng wat door de tandpasta en laat even intrekken op de tanden.
Deze drie middeltjes hebben een blekend effect. Het resultaat verschilt van persoon tot persoon. En let op, alle drie tasten ze het tandglazuur iets aan! Doe het niet te vaak, doe het niet bij kinderen en doe het niet als je gevoelige tanden hebt.

Tandvlees
Geïrriteerd tandvlees kun je verbeteren door:
- Het in te wrijven met salieblaadjes of aardbeienmoes.
- Regelmatig te masseren met een zachte tandenborstel.
- Door te spoelen met zwart bessensap, water met een eetlepel appelazijn, water met een theelepel baking soda of waterstofperoxide 1,5%.

Kiespijn
Ga naar de tandarts! Meestal is een ontsteking de oorzaak en zit deze te diep in het weefsel om zelf te behandelen.
De ontsteking kun je zelf proberen te dempen door te spoelen met zout water, sterke drank, kamillethee of waterstofperoxide 3%. Of leg een kruidnagel, een plakje knoflook of ui op de kies.

Gevoelige tanden
Het tandvlees is teruggetrokken en/of het laagje tandglazuur is zo dun geworden dat de tandzenuwen bijna bloot liggen en reageren op zuur, zoet, kou en warmte.
Poets met een speciale tandpasta voor gevoelige tanden, zorg voor gezond en stevig tandvlees en voorkom verdere aantasting van het tandglazuur. Spoel de mond met water na als je zuur fruit gegeten hebt. Gebruik geen agressieve of schurende tandpasta. Poets niet gelijk na het eten want dan is het glazuur op zijn zachtst. Vermijd frisdrank, zure sappen en wijn. Als je deze toch wilt drinken; gebruik een rietje, slik gelijk door, laat de drank niet rondgaan in je mond.

Kinderen
Let bij kinderen goed op dat de tanden niet continue "aangevallen" worden met zoet of zuur. Sap, siroop, drinkyoghurt e.d. zijn bedoeld om in 1x te drinken en niet gedurende een lange tijd steeds een klein slokje. Snoepgoed kunnen ze beter achter elkaar, binnen een kwartiertje, naar binnenwerken dan dat ze langzaam zuurtjes opzuigen of blijven sabbelen aan een lolly.
Geef kinderen in de auto water waar ze steeds een slokje van kunnen nemen.
Let ook op met hoestdrankjes en kindermedicijnen, deze bevatten vaak suiker en als je ze 's nachts geeft blijft de suiker lang aanwezig omdat het speeksel niet actief is met afbreken.

Reacties