Wildplukwijzer

De daslook kan weer geoogst worden! Vóór de bloei schijnt ie het lekkerste te zijn. Ik heb hem hier in de tuin, maar door het weghalen van een conifeer staat ie nu eigenlijk op een te zonnige plek. Aangezien daslook niet meer beschermd is raadpleegde ik de Wildplukwijzer om te kijken of ie wellicht in de buurt ergens op een goede schaduwplek staat. Helaas, niet in de buurt.

Ik meen hem vorig jaar ergens gespot te hebben toen ie in bloei stond, eens kijken of ik dat plekje terug kan vinden nu ie nog geen bloemen heeft. En dan zal ik dat plekje, met foto, op de Wildplukwijzer zetten.

Beetje twijfel heb ik wel, om dit soort plekken te verklappen..... Niets zo irritant dat als je bramen wilt gaan plukken en er is net iemand voor je geweest. Of nog erger, voorbijgangers die ook enthousiast gaan plukken als ze jou zien plukken. Van de andere kant, er gaat zoveel oogst verloren. Hazelnoten in een woonwijk bijvoorbeeld. En het is toch beter dat die geoogst worden dan dat ze vanuit Turkije geïmporteerd moeten worden en hoogst waarschijnlijk geplukt zijn door kinderen.

Ken je de Wildplukwijzer? Echt een geweldig initiatief. Op Google maps staan de locaties aangegeven waar wat te vinden is. Je kunt zoeken op seizoen (wat is er nu te oogsten) en op soort. En je kunt zelf een plukplek toevoegen en evt. een fotootje uploaden. Niet meer actuele plukplekken kunnen verwijderd worden.
Voor meer info over de planten en vruchten wordt er doorgelinkt naar de uitgebreide Wildplukwiki van Oogsten zonder zaaien.

Let op; nooit meer plukken dan je nodig hebt. Alleen voor eigen gebruik plukken. Zelfs dat is eigenlijk bij wet al verboden en valt onder stroperij. En zeker geen beschermde soorten plukken!

Meer over wildplukken op deze site.

Reacties