Vlierbloesem

Het is vlierbloesemtijd! Ik had begin mei al de eerste bloesemschermen gespot, maar nu fietste ik er langs en werd zowat bedwelmd door de zware geur en was er meer dan genoeg om wat te oogsten. Gelukkig zit er standaard een knipper in mijn grote fietstas zodat ik de vlierboom zo min mogelijk hoef te beschadigen.

Vlierbloesemsiroop ervan maken vind ik teveel gedoe. Ook omdat bij de Lidl rond deze tijd, voor weinig, vlierbloesemsiroop wordt verkocht. Sterk geurend naar de bloesem die ik net oogste en mèt 0,3% vlierbloesemextract. Dat lijkt weinig, maar als ik zo hier en daar de recepten zie, zit er in de zelfgemaakte versie ongeveer hetzelfde. Je perst de schermen namelijk niet uit maar je laat ze 24 uur weken in water en citroen.

Ik heb de schermen te drogen gehangen voor thee. En nu ruikt het hier op de zolder waar ik dit stukje tik naar de vlierbloesemsiroop van de Lidl :-).
Vlierbloesem schijnt ontstekingsremmend, vochtuitdrijvend en slijmoplossend te werken. Let op er staat schijnt; ik heb het niet uitgetest en kan er ook geen wetenschappelijk onderzoek over vinden.
Ik drink de thee vooral vanwege de smaak!

Vlierbloesem kun je frituren, azijn mee aromatiseren, vlierbier mee maken, in pannenkoekjes mee bakken of strooi de bloemetjes als decoratie over de sla.
Voor meer info en recepten over de vlier zie Wildpluk Wiki.

Ik deed een vers scherm vlierbloesem met een takje citroenmelisse en munt in de waterkan en zette deze in de koelkast. Heerlijk verfrissend met dit warme plakweer! Dochter miste de suiker; "dit water geurt vooral en smaakt naar niks".

Op de planning staat nog flierefluitjes maken, bloesem meebakken in cake en dan glazuren en versieren met bloemetjes. Daar zal ik dan wel weer over bloggen.

Toevoeging halve dag later: Man dacht dat er per ongeluk een kat was opgesloten op de zolder want hij rook kattenpis........

Update 10 dagen later:

Dochter heeft keelontsteking dus tijd om thee te maken van de gedroogde vlierbloesem.
Knip boven een papier de bloesem eraf, maak een halve trechter van het papier en giet de gedroogde bloesem zo in een afsluitbare pot.

Gelijk ook de andere kruiden die er hingen te drogen in potten gedaan.

Ik ben een beetje lui en schreef op de etiketresten de naam van het kruid.... Terwijl ik heel goed weet hoe je etiketresten moet verwijderen. En er altijd etiketten klaarliggen hier.

Reacties