Groene zeep

Weet je waar groene zeep, die geelbruin van kleur is, zijn naam aan te danken heeft? Vroeger werd ie van gemaakt van hennep-olie en die is groen van kleur. Hennep-olie was goedkoop, een nevenproduct van de vezels die gewonnen werden voor touw en canvas. Het is onwijs jammer dat hennep tegenwoordig nog maar zo weinig geteeld wordt voor vezels. Het is een goed alternatief voor katoen en synthetische vezels. En het bijproduct, olie, is bijzonder voedzaam. Maar goed, ik dwaal af. Overgehouden aan een project dat ik meer dan 20 jaar geleden voor HempFlax deed.

Man heeft dus mijn pot groene zeep weggegooid omdat er allemaal harde stukken inzaten.....*
Grommmm, die harde stukjes dat zijn reststukjes toiletzeep. Die verweken in de afgesloten pot en zijn dan reuze-handig om aangebrande plekken op bakblikken en vlekken in wasgoed mee in te wrijven. Zo kon het gebeuren dat die pot al meer dan 10 jaar meeging, hij raakte nooit leeg. Soms een beetje water erbij en af en toe een restje zeep.

Dus ik maakte nieuwe groene zeep die roze van kleur werd. Van wat verse reststukjes. Met het recept van sunsoda als uitgangsbasis maar dan zonder soda. Sunsoda is dik vloeibaar, de groene zeep wilde ik smeerbaar. Ik voegde daarom relatief meer zeep toe, dat had nog wel wat meer mogen zijn. Komt vanzelf goed als er straks weer restjes zeep bij komen.

Ik nam 25 gram zeep + 800 ml water. Volgende keer probeer ik 50 gram zeep.
Zeep raspen en bij het water voegen.
Roerend aan de kook brengen.
Gas uit en roeren totdat alle zeep opgelost is.
Af laten koelen tot handwarm en in de pot schenken (zeep is nog dun vloeibaar).
Na een paar uur is de zeep ingedikt.

Nog wat te slijmerig voor een goede smeerbaarheid. Volgende keer meer zeep!

Ik las later op Wikipedia dat groene zeep zacht is omdat de olie verzeept is met kaliumhydroxide in plaats van natriumhydroxide. Deze laatste wordt gebruikt voor harde zepen.
Ik was in de veronderstelling dat het kwam door de hoeveelheid water? Is dat niet zo? Kun je met gewone toiletzeep als sunlight geen smeerbare variant maken?

* Herstel, dat bleek toch anders. Man heeft de pot weggegooid nadat ie alle zachte zeep had gebruikt en er enkel nog wat harde stukjes in zaten.

Reacties