Zogenaamd duurzaam deel 2

Plastic wegwerp-rietjes worden binnenkort verboden als het goed is. Helemaal goed want ze zijn meestal puur voor de fun en je kunt prima zonder. De enkeling die het wegens medische redenen gebruikt daar gelaten.

Rietjes van Klean-Kanteen
Gewoon geen rietjes gebruiken voor de fun lijkt me.

Voor de zoveelste keer zag ik van de week iemand metalen rietjes aanbevelen als duurzaam. Weet je wel hoeveel wegwerp-rietjes je kunt maken qua milieubelasting als je het vergelijkt met een metalen rietje plus borsteltje waarvoor je water en zeep nodig hebt om het schoon te maken? Nee? Ik ook niet :-).
Hoe onhandig is zo'n metalen rietje wel niet? Ze kunnen niet in de vaatwasser. Tijdens de picknick of een feestje is er geen tijd om ze gelijk na gebruik te spoelen met water en moet je met het borsteltje aan de gang.
Als je ze tijdens een feestje wilt gebruiken heb je er meerdere nodig. Een overvloed aan meermalig te gebruiken rietjes in je keukenla.

Als je na het verbod toch wegwerp-rietjes wilt gebruiken kijk dan eens naar de alternatieven van papier, stro, bamboo, suikerriet of maak ze zelf. Ik zal dit voorjaar eens uittesten of dat met fluitekruid lukt.

Reacties