Japanse Duizendknoop

Er kwam een berichtje op Facebook voorbij van de gemeente met het verzoek de Aziatische Duizendknoop in je tuin zoveel mogelijk te verwijderen (bij restafval en niet bij groenafval) en het te melden als je hem op gemeentegrond zag.....


De meest gangbare naam is Japanse Duizendknoop, doch de varianten Boheemse en Sachalinse zijn net zo schadelijk zodat men inmiddels spreekt over de Duizendknoop. Deze invasieve exoot is een heus probleem er is zelfs een site voor opgericht. Hij verspreidt zich via de wortels en deze zitten wel tot 3 meter diep. Hij wurmt zich door de kleinste spleten en gaten heen. Als je hem uitgraaft is een klein stukje wortel voldoende om weer verder te groeien. Als je hem maait kan uit een knoop van de stengel weer een nieuwe plant ontstaan.

Hij wordt op de volgende manier bestreden:
 • Afdekken met een betonplaat zonder kieren.
 • Afgraven en de aarde afvoeren.
 • Afgraven en de aarde zeven.
 • Gif, maar daar schijnt ie vrij goed tegen bestand te zijn.
 • Regelmatig maaien en het maaisel vernietigen.
 • Regelmatig uittrekken en de planten vernietigen.
 • Continu laten begrazen.
Bij de laatste 3 methoden put je de plant uit. Liefst zo vroeg mogelijk in het voorjaar beginnen.

Het enige leuke aan deze invasieve exoot is dat de jonge scheuten eetbaar zijn. Het smaakt naar rabarber en kan op dezelfde manier verwerkt worden. Via Google kun je kijken hoe hij eruit ziet. Ik zou zeggen; EET DIE PLANT!
Zelf heb ik de Duizendknoop nog niet gespot. Zodra ik hem gevonden heb zal ik eens gaan kokkerellen en het hier laten weten. Mochten jullie al ervaringen hebben... Foto's en recepten zijn welkom!

Recept duizendknoopmoes

Reacties

 1. Ik weet niet waar je woont, maar leef je uit in mijn achtertuin in Balkbrug. De vorige eigenaar heeft het erin gepoot. De hanepoten, pispotjes en pandagras (zevenblad, winde en bamboe) waren we binnen twee jaar vanaf. We gaan het zesde jaar strijd in. Inmiddels hebben we het teruggedrongen op de schutting.. met de vork en dan goed diep. En wat ook maar wortel lijkt eruit. Drie keer per week van februari tot eind oktober. Ik bewaar het trouwens in regentonnen tot het vanzelf uit elkaar valt ( geen grond en geen water)... Kan het ook niet levensvatbaar uit de container ontsnappen.
  Ik hoop met een jaar of drie er eindelijk vanaf te zijn.. meestal staan we met drie buren tegelijk te prikken woelen en trekken in de tuin om er af te komen. Want een schutting heeft het kreng maling aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ahhhh vreselijk! Ik hoor iedereen al klagen over zevenblad dat ze niet weg krijgen. Maar dat is je al gelukt. Helaas woon je niet in de buurt. Misschien tijdelijk kippen laten scharrelen? Hier is het kaal op het stuk waar eerst de lampionplant, munt en citroenmelisse woekerde en nu kippen scharrelen.

   Verwijderen

Een reactie posten