Gevulde wijnbladeren DIY


Wijnbladeren

De druif gesnoeid zodat alle krachten naar de druiven gaan en niet naar de uitschietende scheuten. Knip de scheuten direct na de knop met de druiven in wording af.

Het levert ieder jaar weer een boel snoei-afval op. Leuk voor de kippen, goed voor de composthoop en dit jaar heb ik er dolma (dolmades, dolmadakia, dolmas) oftewel gevulde wijnbladeren mee gemaakt. Doldurmak is het turkse werkwoord voor vullen.

Uiteraard een rondje gegoogeld. Dat varieerde van 2 minuten koken en aan tafel de gasten zelf rolletjes laten maken met allerhande vullingen tot aan bladeren eerst fermenteren en dan met een vulling in 2 uur langzaam laten garen.

In de winkel kun je geen verse bladeren kopen, daarom gaan bijna alle recepten uit van met zout ingemaakte bladeren uit een pot. Of bladeren die gefermenteerd zijn om ze langer houdbaar te maken. Voor de smaak schijnen deze bewerkingen echter niet te hoeven. Vers jong blad is prima. Het staat dus alleen zelden in een recept omdat je ze meteen na de oogst moet verwerken.

Houd de grootste bladeren apart en kies hier de mooiste uit. Hoe minder de diep de inkepingen hoe fijner voor het vouwen en rollen.
Voor de vulling kun je even googelen wat je lekker vindt. Er is van alles mogelijk: lamsgehakt, pijnboompitjes, diverse kruiden en rijst of bulgur. De "truc" is dat je de rijst of graansoort niet van te voren gaar kookt. Dan zet het uit tijdens het garen en krijg je een strak gevuld rolletje. De bladeren hebben een vrij typerende smaak, ik vond het zonde om er een ander sterk kruid bij te doen.

Mijn ingrediƫnten voor 24 rolletjes:
  • 24 bladeren (neem er wat meer, voor als je vulling over hebt of er eentje scheurt)
  • 100 gram rijst (Basmati hele korrel)
  • 1 ui
  • 2 tomaten
  • 2 knoflooktenen
  • peterselie
  • zout en peper
  • olijfolie


Werkwijze:
  • Kook de bladeren 10 minuten. Bewaar het water.
  • Snipper de ui en bak in olijfolie.
  • Pers de knoflooktenen en doe erbij.
  • Snijdt de tomaten in kleine stukjes en bak even mee.
  • Neem de pan van het vuur en roer er de rijst, peterselie, peper en zout doorheen.
  • Vouw de rolletjes, zie filmpje. Goede kant van het blad komt aan de buitenkant.
  • Leg de rolletjes goed tegen elkaar aan in de pan.
  • Leg er een deksel of bord bovenop.
  • Doe er het bewaarde kookwater bij en vul aan met water totdat de rolletjes onder water staat.
  • Kook in 15 minuten gaar.


Helaas pindakaas was ik de cursieve stap vergeten, gewoon overheen gelezen bij elk recept. Focus zat teveel op de ingrediƫnten en kooktijden.

Ik had de rolletjes niet klemgezet. Waardoor bijna de helft was opengegaan en de rest niet strakgetrokken was.

Dus hierbij een zielige foto van het eindresultaat...

Nieuwe poging bij de volgende snoeibeurt!

2 opmerkingen:

  1. Ha bedankt!!!! Ik zat juist vandaag te bedenken toen ik de kas binnen kwam dat ik wat moest doen met de druivenbladeren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, voor mij was het gisteren de zoveelste keer dat ik dacht, ik moet eens iets met die wijnbladeren doen! Succes!

      Verwijderen