De deksels van Hak

Dit blog is ooit opgestart om elke huis- tuin- en keukenvraag die ik google vast te leggen. En iemand vroeg me of je de deksels van Hak kon gebruiken voor de jam. Dat werd met een ja bevestigd op Google. 


Eerst zien, dan geloven... Er werd nergens uitgelegd hoe zo'n deksel nu eigenlijk werkt. Dus ik kocht zo'n pot.

Als je normaliter een pot wilt openen zit het deksel, door de rubber rand, vloeistofresten en het vacuüm, als het ware vastgeplakt aan de pot. Met een draaibeweging (zijwaartse kracht) moet je dat verbreken. Als dat niet lukt kun je:

  • Het vacuüm opheffen door een vork of mes tussen deksel en pot te wurmen. Ten opzichte van de vastgekoekte rubberlaag is dat een opwaartse kracht.
  • Onder op de pot slaan waardoor je met de inhoud tegen het deksel duwt.
  • De pot en het deksel onder de hete kraan houden. Glas krimpt en het metalen deksel zet uit waardoor het deksel minder klemt. Het "zegel" verbreekt doordat het metaal verschuift ten opzichte van het glas.
  • Een handdoek of een potopener gebruiken voor meer grip op het deksel zodat je meer kracht uit kunt oefenen.

Het deksel van Hak heeft een losse buitenrand. De lipjes om vast te draaien zitten aan die buitenrand en het deksel heeft een beetje ruimte om omhoog en omlaag te bewegen in die rand.

Het deksel van Hak zit eveneens vastgekoekt aan de pot. De losse buitenrand echter niet waardoor je geen "zegel" hoeft te verbreken om te kunnen draaien. De lipjes van de buitenrand volgen de groef op de glazen pot en duwen het deksel omhoog. Met een opwaartse kracht wordt eerst het vacuüm verbroken en vervolgens de plaklaag.

Dus ja, de potten met de ingenieuze deksels van Hak kun je gebruiken voor je zelfgemaakte jam. Ze sluiten immers nog steeds luchtdicht af.

Nee, dit is geen betaalde promotie voor Hak. Ik vind het gewoon een g e n i a l e uitvinding!

Meer over jam maken, klik hier.

Reacties

  1. Ha, dank voor het antwoord! Ik kreeg wat van deze potten om jam in te maken, en vroeg me inderdaad ook al af of ze wel bruikbaar zouden zijn!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten