Snoeiafval drogen

Laurier is een veelvoorkomende struik, misschien staat ie wel in je eigen tuin of anders die van de buren of in het gemeenteplantsoen. Het is een struik die hard groeit en regelmatig gesnoeid moet worden. Hang bij iedere snoeibuurt een takje te drogen in je keuken en je hoeft nooit meer laurierblad à €497,50 per kilo te kopen. Scheelt ook weer plastic!

Ik heb munt rondom de kippenren staan. Groeit als een tierelier en oogst ik vers voor de thee. Halverwege het groeiseizoen, als de plant begint te bloeien en bijna een meter hoog is, knip ik hem af zodat er weer jonge scheuten omhoog komen. Twee flinke bossen snoeiafval hing ik te drogen, voldoende om een groot voorraadblik te vullen voor muntthee in de winter. Laat minimaal 2 weken drogen en knijp en wrijf om het blad te verpulveren.


Tijm knip ik het hele jaar door vers uit de tuin als ik het nodig heb. Toch vond ik het zonde om al het geurende snoeiafval weg te gooien en is de voorraad in een jampotje aangevuld voor dat enkele gerecht waar gedroogde tijm in moet.


Rozemarijn knip ik eveneens het hele jaar door vers uit de tuin. Een paar grote takken heb ik te drogen gehangen omdat ik de rozemarijnolie van mijn tante wilde maken.


Drogen, naaldjes van de takken afrissen, naaldjes fijnknijpen en een pot vullen. Doe er een neutrale olie bij en laat minimaal 3 weken staan. De naaldjes moeten helemaal onder de olie staan. Hoe meer naaldjes ten opzicht van de olie, hoe sterker de olie wordt. Ik gebruik hem als huidolie en niet voor te eten dus heb zoveel naalden als mogelijk in de pot gedaan.


Ik nam sesam-olie die verkocht wordt als haar-olie. Een miskoop want ik dacht met 100% sesam-olie een geurende olie voor te bakken gekocht te hebben. Deze is geurloos. En perfect dus voor rozemarijn.

Update:
Er bestaat ook laurierkers, die lijkt op de laurier. De bladeren daarvan zijn niet eetbaar. De echte laurier herken je aan de geur. En inderdaad, zoals hieronder al gemeld in de reacties, in het gemeenteplantsoen staat meestal de niet eetbare laurierkers. Ik heb het gecheckt!

Reacties

 1. laurier uit plantsoen is niet dezelfde als echte laurier 😊 ik heb weleens plantje gekocht bij supermarkt en dat is wel goede tip om te kopen want groeit snel.
  en waar is rozemarijnolie eigenlijk goed voor?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed voor doorbloeding, tegen schilfers, jeuk en rozemarijn werkt tegen roos.
   Er zullen best verschillende soorten laurier zijn maar in het plantsoen staan geen neppe zover ik weet. Laurier is een snelgroeier, wordt gebruikt als haag. Ik kocht een plantje bij de kweker, die is nu 2 meter hoog. Sindsdien zie ik hoe veelvoorkomend deze plant is.

   Verwijderen
  2. Zopver ik weet heeft de lauriwer die massaal in genmeenteplantsoenen aangeplandt wordt/werd, geen enkele familieband met de laurier die al sinds eeuwen in gebruik is in de keuken en voor lauwerkransen. Het is een prunussoort en er is me zefs verteld dat de zwarte bessen die er aan komen voor mensen gif bevatten dat vewant is aan blauwzuur. De bladeren schijnen die stof ook te bevatten. Daardoor ben ik, ondanks jouw geruststellende woorden, toch wat huiverig om de bladeren als keukenkruid te gebruiken.

   Verwijderen
  3. Ik zal eens opletten. De door mij aangeplante laurier heeft beestjes. Dus ik gebruik zelf al jaren laurier van de achterburen, die over de schutting hangt. Een paar gedroogde blaadjes door de stoofpot zal niet zoveel kwaad kunnen denk ik. Maar als het blad hetzelfde ruikt, de plant dezelfde naam heeft, dan zal het toch wel familie zijn? Of noemen ze iets laurier dat geen laurier is?

   Verwijderen
  4. Even googelen of alle laurier eetbaar is https://www.consumentenbond.nl/gezondgids/hoe-zit-dat/voeding-laurier-uit-eigen-tuin Als het ruikt naar laurier is het laurier :-).

   Verwijderen

Een reactie posten