Gekrompen wollen trui


Voorkomen is beter dan genezen en dan is het handig als je weet waarom wol krimpt.

Wolvezels zijn gekruld en hebben schubben waardoor ze gemakkelijk in elkaar haken en aan elkaar vast blijven klitten. Daardoor kun je wol spinnen en vilten, waarna je er kleding van kunt maken.

Wollen kleding krimpt doordat de weerhaakjes (schubben) tijdens het wassen in elkaar grijpen.
  • Hoe warmer het water, hoe beter het water opgenomen wordt, hoe meer de vezels opzwellen, hoe meer de schubben ten opzichte van elkaar bewegen en in elkaar haken als het water eruit wordt geperst.
  • Zeep zet de schubben open waardoor ze makkelijker in elkaar haken.
  • Wrijven, kneden en wringen beweegt de schubben langs elkaar waardoor ze in elkaar grijpen.

Gelukkig is wol elastisch, heeft zij een hoge rek en de neiging om terug te keren naar haar oorspronkelijke vorm. Je kunt je gekrompen wollen trui redden door de vezels te ‘ontklitten’. Dat doe je door de trui een half uur in handwarm water met haarconditioner of wasverzachter te leggen. Gebruik een eetlepel ‘anti-klit’ per liter water. Haal de trui uit het water, niet spoelen en niet wringen. Trek hem in kleddernatte toestand voorzichtig in model en laat drogen. Dat kan hangend aan een kledinghaak of liggend. Eventueel kun je gewichten eraan hangen of erop zetten om de trui in model te houden. Ook kun je de trui vastspelden op een handdoek en met een tweede handdoek oprollen zodat een deel van het water geabsorbeerd wordt.

Succes!


Reacties