Soda en baking soda

Soda is een verzamelnaam voor verbindingen met natrium. Natrium heet in het buitenland sodium. Soda kan luchtbelletjes (koolzuur) maken als het in aanraking komt met een zuur. Daarom wordt het toegepast als rijsmiddel en gebruikt in frisdrank voor de prik. Frisdrank wordt om die reden soms soda genoemd.
Soda ontvet en ontsmet.


Let op de verschillen --> alleen natriumbicarbonaat is eetbaar.

Baking soda = natriumbicarbonaat = zuiveringszout
Wordt met name in het buitenland veel toegepast als rijsmiddel voor gebak. In het recept moet een zuur zitten waarmee het natriumbicarbonaat reageert. Een ouderwetse naam voor natriumbicarbonaat is dubbelkoolzure soda.
Leuk weetje; de alvleesklier voegt natriumbicarbonaat toe tijdens het verteringsproces, om het maagzuur te neutraliseren.

Soda = natriumcarbonaat = schoonmaaksoda
Dit is de stof die in Nederland soda genoemd wordt. Niet eetbaar. Wordt gebruikt voor schoonmaak- en ontsmetting. Baking soda wordt eveneens voor deze doeleinden gebruikt, schoonmaaksoda reageert echter sterker en agressiever.

Caustic soda = natriumhydroxide = bijtende soda
Zoals de naam al zegt een heel reactief giftig goedje dat brandwonden veroorzaakt. In Nederland wordt dit verkocht als gootsteenontstopper.
Natriumhydroxide kan vetten verzepen en is een grondstof bij de productie van zeep.

Sunsoda
Zelfgemaakt schoonmaak- en wasmiddel van soda en zeep. Klik hier voor het recept.

Bakpoeder
Kant en klaar rijsmiddel dat bestaat uit natriumbicarbonaat + een zuur waarmee het reageert.

Cream of tartar = wijnsteen
Dit product zie je regelmatig in een Engels of Amerikaans recept. Het is een zuur in poedervorm dat met baking soda reageert. In Nederland en Belgiƫ wordt voor deze combinatie meestal kant en klaar bakpoeder gebruikt.

Borax = natriumtetraboraat
Was in oma's tijd een standaardproduct om mee schoon te maken. De werking lijkt op schoonmaaksoda. Wordt heden ten dage, vanwege de giftigheid, nauwelijks meer gebruikt in het huishouden en ook niet meer verkocht als schoonmaakproduct.
Wordt door "natuurvrienden" soms nog gepromoot omdat het gedolven wordt in plaats van chemisch geproduceerd. Doch in-de-natuur-voorkomend betekent niet per definitie beter voor het milieu!

Reacties