Eieren bewaren, pellen en versheid bepalen

Wil je checken hoe vers eitjes zijn?
Leg ze in het water.
- Een ei dat gaat drijven is bedorven.
- Een ei dat onder water verticaal gaat staan met kleine punt naar beneden is ongeveer 3 weken oud.
- Een ei dat onder water schuin gaat staan is ongeveer 1 week oud.
- Een ei dat onder water horizontaal gaat liggen is kakelvers.

Je kunt ook schudden met een ei. Hoor je niets, dan is het vers. Hoor je geklots dan is het niet vers. Hoe harder het geklots, hoe ouder het ei.

Eieren nooit wassen, je haalt daarmee de natuurlijke beschermlaag weg waardoor ze sneller bederven.

Eieren hoeven niet in de koelkast bewaard te worden. Ze zijn echter wel langer houdbaar als ze in de koelkast bewaard worden, doch nemen luchtjes op waardoor de smaak achteruit gaat. Je kunt het opnemen van luchtjes voorkomen door ze in een afgesloten bakje te bewaren.

Als je niet meer weet of een ei gekookt of rauw is, probeer het dan rondjes te laten draaien op een vlakke ondergrond. Met een rauw ei lukt dat goed, met een gekookt ei niet.

Hardgekookte oude eieren zijn makkelijker te pellen dan verse.
Om eieren snel te pellen:
- Doe ze in een bakje, beker of glas, doe er water bij, ongeveer halfvol, dek af met je hand of deksel zodat er nog lucht kan ontsnappen en schud hard of
- rol het ei waarbij je dusdanig hard drukt dat de schaal in kleine stukjes breekt en het vlies intact blijft.
De eierschaal laat zich hierna makkelijk verwijderen.