Augurkennat

Als je augurken op zijn houd je een pot over met kruidige en gezoete azijn; het augurkennat. Gooi het niet weg, je kunt het gebruiken voor dressings en koude sausjes. Of hergebruik het voor een nieuw zoetzuur. Als het zoetzuur gekookt moet worden kun je dat direct in de pot doen; au bain marie of voorzichtig in de magnetron.

Ik had een pot augurken die in 1x was opgegaan voor een gerechtje èn een overschot aan courgettes. Ik weckte ze als volgt in:
- Schijfjes snijden van de courgette.
- Schijfjes aan beide zijden met zout bestrooien.
- Een uurtje laten staan.
- Afspoelen en uit laten lekken.
- Pot met augurkennat in de magnetron tot kookpunt gebracht.
- Schijfjes in de warme pot gedaan. Met een beetje passen en meten gaan er heel veel schijfjes in.
- Pot afgedekt met folie met gaatjes in magnetron voorzichtig, in intervallen, tot kookpunt gebracht.
- Op de laagste stand van de magnetron 4 minuten laten koken.
- Deksel op pot geschroefd en omgekeerd laten afkoelen.
- Ongeveer 3 weken laten trekken en dan kun je het eten.

Als het goed is, is het zoetzuur nu vrijwel onbeperkt houdbaar.
Om te voorkomen dat je een luchtbel krijgt die uit elkaar spat waarbij de helft van de inhoud uit de pot gaat moet je de schijfjes voorzichtig aan de kook brengen in de magnetron. Ik deed steeds 30 sec op vol vermogen totdat ik bubbels zag.
Mocht de pot nadat je de schijfjes erin hebt gedaan niet tot bovenaan gevuld zijn met nat, schenk er dan wat azijn bij!

Wordt nog vervolgd over 3 weken, want ik heb ze nog niet geproefd!