Slakken

Slakken voorkomen
- Op plaatsen waar je geen slakken wilt iets scherps, zoals gebroken schelpjes of eierschalen, strooien.
- Slakken houden niet van klimop, oostindische kers, tijm, salie, knoflook, varens, tomatenplanten....
- Slakken mijden koper. Echter stuivers in een bloembed hebben weinig effect omdat ze daar tussendoor kruipen. Een koperen strip rondom een pot of plant helpt wèl.
- Uitgedroogde koffiedrab houdt slakken op een afstand. Regelmatig verversen (dit is tevens goede mest!).
- Slakken kruipen niet graag over droge absorberende oppervlakten als zaagsel, kattebakkorrels.
- Zet om kwetsbare plantjes een scherpe strip of huls. Bijvoorbeeld een ring die je uit een plastic bloempot of petfles knipt.

Slakken (lokken en) verwijderen
Slakken schuilen voor de zon en houden van vochtige, gladde oppervlakken.
- Op nevelige, vochtige ochtenden, voordat de zon opkomt, zitten ze met velen en goed zichtbaar op de planten die ze eten en kun je de huisjesslakken makkelijk verzamelen.
- Voor naaktslakken kun je koolblad, rabarberblad of een ander groot glad blad als schuilplaats voor de zon neerleggen op plaatsen waar je veel last hebt van slakken. Als de zon schijnt slakken met blad en al verwijderen.
- Je kunt slakken lokken met een schoteltje bier, een meloenschil, kattenbrokjes of kippenlegmeel. Wèl regelmatig de slakken verwijderen want zodra ze hun buikje vol hebben gaan ze weer weg.
Gooi ze in de groenkliko, op de composthoop, voer ze aan de eendjes of zet ze uit op een plek waar veel vogels, kikkers of egels komen.

Verdrinken
Als laatste redmiddel kun je slakken lokken met bier en ze erin laten verdrinken. Neem een jampot of schaal en doe er zoveel bier in dat de slak er kopje onder in gaat. Zorg dat de slak de rand van de pot makkelijk kan bereiken en zet er bij regen een afdakje boven.

Strooi geen zout op slakken. Dat is wreed, de slak lost langzaam op en het duurt erg lang voordat het beestje dood is.

Reacties