Stinkende wasmachine

Vloeibare wasmiddelen, wassen op lage temperaturen, teveel wasmiddel, het gesloten houden van het deurtje en wasverzachter veroorzaken een vette koek (vet- of wasluis) waar je wasmachine van gaat stinken.

Je kunt dit verhelpen door de machine te laten draaien op 95 graden met een liter schoonmaakazijn, een half kopje soda of 2 vaatwasmachine-tabletten (één middel tegelijkertijd). Dit zorgt er tevens voor dat de machine ontkalkt wordt.
Hoe vaak dit nodig is hangt af van op welke temperaturen je wast, hoe hard je water is, hoeveel wasmiddel je gebruikt en of je vloeibaar of vast wasmiddel gebruikt.

Je kunt het voorkomen door geen, of in plaats van de traditionele wasverzachter een scheutje schoonmaakazijn te gebruiken. Dit ontkalkt het water en zorgt ook voor een zachte was.

Kijk op de verpakking van je wasmiddel hoeveel je moet gebruiken. De hoeveelheid hangt af van de hardheid van je water, hoe vuil de was is en hoe vol (en groot) de wastrommel is. Van overdosering wordt de was niet beter schoon maar gaat de was stinken doordat het wasmiddel niet volledig oplost en gaat aankoeken.

De helft van het wasmiddel voor de witte was vervangen door soda voorkomt eveneens luchtjes.

Stank in (sport)kleding wordt veroorzaakt door bacteriën; bacteriën gedijen goed in een vochtige en warme omgeving. Laat wasgoed met zweet goed drogen als je het niet gelijk kunt wassen.

Reacties