Bewaarweetjes


Verlepte bladgroenten als andijvie en sla kun je oppeppen door de stronk aan de onderzijde met een scherp mes af te snijden en in het water te zetten. De krop zuigt water op.

Niet alle groenten en fruit mogen in de koelkast. Zie groente & fruit bewaren.

Je kunt voedsel vacuüm trekken en zo langer houdbaar maken zonder speciale machine. Doe het voedsel in een stevige plastic zak en laat langzaam, met nog een kleine opening bovenaan waardoor de lucht kan ontsnappen, onder water zakken. Het water drukt de lucht eruit. Sluit de opening als alle lucht eruit is en zorg dat er geen water ín de zak komt.
Het gaat het handigste met zakken met een sluitstrip.

Versheid ei bepalen.

Ondanks een houdbaarheidsdatum is het volgende vrijwel onbeperkt houdbaar als het droog, luchtdicht en liefst ook donker bewaard wordt. Smaak, kleur en voedingswaarde (met name vitamines) kan achteruit gaan doch het is zonder gevaar voor de gezondheid te nuttigen:
- suiker en zout
- koffie en thee
- rijst en pasta
- ingeblikt voedsel (vis, groenten, soep)
- geconserveerd (geweckt of met azijn, zout, zoet of ander conserveringsmiddel) in een luchtdicht afgesloten glazen pot (jam, groenten, augurken)
- gedroogd voedsel (bonen, kruiden, vis, vlees)
- alcoholische dranken
- honing
- azijn
Bij de houdbaarheidsdatum van deze producten staat T.H.T. = Tenminste Houdbaar Tot.
Vroeger stond er "onbeperkt houdbaar".

Zet en bewaar het beleg voor de broodmaaltijd op 2 dienbladen en je zet het met 1 handeling in de koelkast en een keukenkastje. Op het dienblad voor de koelkast leg je kaas, salades, boter, jam, vleeswaren en op het andere zet je het beleg dat niet koel bewaard hoeft te worden zoals de pindakaas, vlokken, hagelslag, chocopasta, crackers enz.
De tafel is razendsnel gedekt, en afgedekt. En je vergeet niets op tafel te zetten.

Lege kokerverpakkingen van chips hebben precies de goede lengte om spaghetti in te bewaren.

Bevestig metalen deksels van glazen wegwerppotten onder een plank of keukenkastje en bewaar er je kruiden in. Zo heeft elk kruid een overzichtelijke vaste plek.
Ook handig voor schroefjes en spijkers in de schuur.

Of zet kruidenpotjes rechtop in een keukenlade. Zo heb je overzicht en hoef je niet te schuiven met de potjes om de juiste te vinden. Je kunt eventueel een etiket bovenop het deksel plakken. Zet de meest gebruikte potjes, zoals zout en peper, vooraan. Doe zakjes allemaal bij elkaar in een rechthoekig bakje.

Honing bewaren zie bij Bijen.

Reacties