Muizenplaag

Muizen zijn alleraardigste diertjes, maar binnenshuis heb je ze liever niet. Je kunt een muizenplaag voorkomen door:

- Te zorgen dat ze geen voedsel vinden; ruim kruimels op, dek etensresten af, bewaar voedsel in blik, glas, porselein of hard plastic. Papier en dun plastic kunnen ze open knagen.
- Door alle spleten en kieren breder dan 7 mm af te sluiten. Muizen gaan overal doorheen en kunnen loodrecht klimmen en hoog springen.
- Gebruik gaas met een opening van maximaal 7 mm om (ventilatie)gaten die open moeten blijven af te sluiten.
- Een kat in huis te nemen. Al dan niet tijdelijk. De geur van katten schrikt ze af.
- Muizen mijden plaatsen waar het ruikt naar munt, kamfer of eucalyptus.
- Een oud middel tegen muizen zijn vliertakken met bladeren en bessen. Deze werden neergelegd op plekken waar muizen graag nestelen; onder de vloer, op zolder, in het schuurtje enz.
Heb je toch muizen?
Je ruikt ze. Of hoort ze als ze boven je plafond dribbelen. Of je ziet het aan kapot geknabbelde verpakkingen en kleine zwarte keutels.
Dan kun je ze vangen met een muizenval. Neem een val die de muis in één klap doodt. Of een kooitje dat dichtklapt en laat het gevangen muisje snel, op minimaal 500 meter van je huis vrij. Controleer het kooitje meerdere malen per dag omdat gevangenschap stressvol is en het muisje zal proberen te ontkomen en zich kan verwonden. Je kunt ze lokken met nootjes, graan, stukje brood met pindakaas of muesli.

Voor ratten geldt nagenoeg hetzelfde. Met dat verschil dat ze iets groter zijn. 

Reacties