Zeep maken

Voor het milieu of prijsvoordeel hoef je het niet echt te doen..... Maar zeep maken is leuk, en je kunt zelf bepalen welke ingrediënten je gebruikt.De 3 basis-ingrediënten zijn water, natriumhydroxide (= bijtende soda) en vet (van varkensvet tot olijfolie, van bijenwas tot walnootolie). Het vet wordt verzeept door de natriumhydroxide. Verzepen is omzetten van vet in deeltjes die zowel oplossen in vet als in water. Optioneel kun je geur- of kleurstoffen, etherische oliën, kruiden of scrub toevoegen.

Gebruik een weegschaal die grammen aangeeft, de hoeveelheden komen vrij nauw.
De hoeveelheid natriumhydroxide is afhankelijk van het soort vet. Elk vet heeft zijn eigen verzepingsgetal. Klik hier voor de verzepingsgetallen van diverse vetten. Je kunt verschillende soorten vetten bij elkaar gebruiken.
De rekensom voor het recept gaat als volgt:

gewicht in vet x het verzepingsgetal = gewicht natriumhydroxide
gewicht natriumhydroxide x 2,8 = gewicht water

Om te zorgen dat alle natriumhydroxide reageert en daarmee verdwijnt wordt voor lichaamszeep tot 5% meer vet toegevoegd. Het resultaat is een "overvette" zeep.

Werkwijze:
- Los de natriumhydroxide voorzichtig op in water. Er ontstaat natronloog en er komt veel warmte bij vrij. Laat de vloeistof afkoelen tot 50 graden.
- Verwarm het vet tot 50 graden.
- Giet de 2 helder geworden en op gelijke temperatuur zijnde vloeistoffen voorzichtig bij elkaar en roer totdat de vloeistof dik is en je "strepen kunt trekken". Dit duurt afhankelijk hoe je roert een kwartier tot een uur. Met een mixer gaat het sneller dan met de hand.
- Voeg je extraatjes toe, roer door en giet de massa uit in mallen.
- Na 1 tot 3 dagen, afhankelijk van het gebruikte vet, is de zeep taai en hard en kun je hem uit de mal halen en eventueel nog snijden.
- Laat vervolgens de zeep nog 3 tot 6 weken rijpen, ook weer afhankelijk van het gebruikte vet. Deze tijd is nodig om te drogen en om de chemicaliën de tijd te geven om volledig te reageren.

Let op: Bij het maken van natronloog komen giftige dampen vrij, doe dit buiten of in een goed geventileerde ruimte. Natronloog veroorzaakt brandwonden. Draag handschoenen en een veiligheidsbril.

Reacties