Glas

Beslagen glas
Scheerschuim uitsmeren over het glas en boenen totdat helder is. De ramen zullen niet meer beslaan. Dit kun je ook met spiegels en je (ski)bril doen.


Bierglazen
Gebruik geen afwasmiddel voor bierglazen, dit zorgt ervoor dat bier neerslaat. Goed spoelen met heet water is meestal voldoende. Of gebruik zout of soda. Of spoel goed na als je afwasmiddel hebt gebruikt.

Vastzittende glazen
Gestapelde glazen die in elkaar klemmen? Doe ijskoud water in het bovenste glas en zet het onderste glas in warm water.
Of leg ze op hun kant op de rand van een tafel en tik voorzichtig met het onderste glas op de tafel terwijl je het bovenste glas ronddraait.

Schoonmaken
- Spiegels en glazen met aanslag kunnen schoongewreven worden met een citroen.
- Flessen die vies zijn aan de binnenzijde kunnen schoongeschud worden met water en stukjes aardappel. Of water met zand. Gebruik voor zeer vuile flessen water met zand èn zout, azijn of soda.
- Smerige ruitjes van je kachel of haard kun je poetsen met de witte as van verbrand hout.

Potdeksels
- Metalen deksels op glazen potten gaan makkelijker los als je het deksel even onder de hete kraan houdt. Metaal zet meer uit bij verhitting dan glas waardoor het deksel minder klemt.
- Verbreek het vacuüm door het deksel iets op te lichten met een mes of vork of door een gaatje in het deksel te prikken. Het vacuüm zuigt de deksel vast. Hoe kouder de pot is, hoe sterker het vacuüm werkt.

Glas bewerken
- Dun glas kan, onder water, met een grote scherpe schaar geknipt worden.
- Boren of snijden in glas gaat beter met een druppel terpentine op de plaats waar je gaat boren/snijden.
- Met een scherp punt van een stuk aluminium blik kun je in glas krassen.
- Met een dikke draad, gedoopt in brandbare vloeistof (bijvoorbeeld terpentine) kun je glas laten springen. Span de draad strak om het voorwerp en steek aan. Koel gelijk in koud water.

Reacties