Hooikoorts

Hooikoorts is een overgevoeligheid voor bloem-, gras-, of boompollen. Ogen, de dunne huid eromheen, het slijmvlies in de neus e.d. reageren heftig als ze in aanraking komen met pollen.
Op warme, zonnige en winderige dagen zitten er veel pollen in de lucht.


Het is handig als je weet voor welke pollen je allergisch bent zodat je er in de bloeiperiode rekening mee kunt houden:
- Lucht je huis 's nachts.
- Laat overdag ramen op de wind dicht.
- Draag een zonnebril buitenshuis.
- Was of spoel de pollen weg als je last hebt; leg een natwashandje op de ogen, spoel zout water door de neus, neem een oogdouche.
- Als je buiten bent geweest zitten er pollen op je kleding en haren. Verwissel van kleding, borstel of was je haren.
- Smeer een beschermend laagje vaseline in je neus.
- Smeer de huid rondom de ogen, de wenkbrauwen en de wimpers in met vaseline. Pollen blijven plakken en komen dan minder snel in je ogen.
- Gebruik een pollenfilter voor de ventilator in de auto.
- Droog was binnenshuis.
- Ga naar de kust, daar zijn nauwelijks pollen.

Een "baat het niet schaadt het niet" tip is om voor de bloeiperiode dagelijks een theelepel onverhitte honing te nemen. Bij voorkeur van een lokale imker. Daar zou je weerstand mee op bouwen.
Doch honing komt van bloemen die andere pollen hebben dan waar je overgevoelig voor bent. De bestuiving van deze bloemen vindt plaats door insecten te lokken met honing die de pollen met hun pootjes verspreiden. Deze pollen zweven niet in de lucht.
Wat betreft honing. Vrijwel alle honing, ook die bij de supermarkt, is onverhit. Waardevolle eigenschappen (bacteriedodend, helend) blijven zo behouden. Dé reden om toch bij een lokale imker te kopen is dat je daarmee het in stand houden van de bijenpopulatie steunt.

Ga bij ernstige klachten naar de huisarts.

Reacties