Vlekken in kleding

Algemeen
- Hoe eerder je vlekken behandeld, hoe groter de kans dat de vlek nog weg gaat. Haal eerst zoveel mogelijk van de vlek veroorzaker fysiek weg. Lepel pasta eraf, verwijder klodders, dep vocht en wrijf niet. Droge vlekken van bijvoorbeeld kerriepoeder losjes wegkloppen, borstelen, opdeppen met tape of stofzuigen. Was het kledingstuk daarna zo snel mogelijk.
- Indien gelijk wassen niet mogelijk is en de stof al vaker gewassen is; probeer de vlek te verwijderen met water, een sopje, azijn of wat scheerschuim.
- Ingetrokken vlekken kunnen aangestipt worden met groene zeep, afwasmiddel, shampoo of ossengalzeep en vervolgens op de gebruikelijke manier wassen.
- Week kleding met vlekken voor in zout, soda, zeep of biotex. Hoe langer het weekt hoe beter vlekken verdwijnen.
- Vlekkenmiddelen kunnen de stof en kleur aantasten. Probeer een vlekkenmiddel uit op een onopvallende plek.
- Let op het wasvoorschrift. Gebruik geen soda en week niet te lang bij kwetsbare weefsels.


Klik hier voor een stralende witte was.

Bloed
Verse bloedvlekken weken in koud water. Indien dat niet mogelijk is melk of speeksel op de bloedvlek doen en op een later tijdstip laten weken in koud water.
Oude bloedvlekken weken in koud water met zout of soda.
Probeer bloedvlekken niet op hoge temperatuur weg te wassen. Warmte fixeert bloedvlekken waardoor ze lastiger zijn te verwijderen.

Fruit
Citroensap of kleurloze azijn

Gras
Spiritus

Kauwgom
In de vriezer leggen en daarna zo goed mogelijk eraf krabben en pulken. De laatste restjes kun je insmeren met pindakaas. Doe tot slot het kledingstuk met de pindakaas in de wasmachine.

Kaarsvet en andere gestolde vetten.
Haal zoveel mogelijk van het vet weg. Vet laat zich makkelijker verwijderen op lage temperatuur; leg het kledingstuk even in de vriezer voordat je krabt. Leg vervolgens tissues of een stukje wc-papier of keukenrol op de vlek en ga eroverheen met het strijkijzer. Herhalen totdat al het (kaars)vet opgenomen is.

Verf, nagelak, beits, inkt, lijm en andere hardnekkige vlekken
Gebruik bij voorkeur het oplosmiddel van de vlekveroorzaker zelf (terpentine, aceton). Spiritus, alcohol, wasbenzine of ammoniak(oplossing) zijn te proberen. Wrijf en dep droog. Werk van buiten naar binnen de vlek. Of laat het gehele kledingstuk weken.

Wijn
Zoveel mogelijk van de wijn absorberen, met een droge doek of zout, en nabehandelen met kleurloze azijn. Als je geen azijn bij de hand hebt kun je witte wijn gebruiken.

Reacties