Barbecue


Aansteken met aanmaakblokjes
Gebruik geen (witte) aanmaakblokjes met wasbenzine of kerosine, die stinken en geven een nare smaak aan je eten.
Leg de aanmaakblokjes op de bodem van de barbecue, steek ze aan en schik de kolen of briketten eromheen en bovenop. Zorg dat er voldoende zuurstof bij kan.
Wacht minstens een half uur met voedsel erop doen totdat de kooltjes of briketten goed gloeien.

Aansteken met spiritus
Sprenkel spiritus over de kooltjes of briketten, laat even intrekken en steek aan. De spiritus gaat gelijk branden en is volledig verbrand tegen de tijd dat het voedsel erop gaat zodat je niet bang hoeft te zijn dat het de smaak bederft.
Doe NOOIT spiritus op een al aangestoken barbecue die niet lijkt te branden.

Aansteken zonder aanmaakblokjes
Gebruik tondel (lichtontvlambaar spul) en schik er luchtig, zodat er zuurstof bij kan, kleine droge stukjes hout (takjes) omheen en bovenop. Als dit goed brand kunnen de kolen of briketten erbij.
Als tondel kun je katoenen watten, potloodslijpsel, pluizen uit de wasdroger e.d. gebruiken.
Gedroogde sinaasappel- of mandarijnenschillen bevatten olie en zijn zeer geschikt als "aanmaakhout". Ook gedroogde dennennaalden branden, vanwege de hars, goed. Beide geuren heerlijk en geven smaak af.

Houtskool geeft geen houtsmaak meer af. Als je houtsmaak wilt zul je echte houtsnippers erbij moeten doen.
Niet alles moet op even hoge temperatuur. Maak een koele zone door een vuurvaste schaal met vloeistof op de kooltjes te zetten. Bier of wijn in de schaal geeft tegelijkertijd smaak af.

Rooster schoonmaken
- Als je het rooster gelijk na gebruik schoonmaakt zijn de aanbaksels nog niet uitgehard en laten ze zich iets makkelijker verwijderen. Wrijf het rooster in met een halve citroen en haal het vuil eraf met een metaalborstel of een prop aluminiumfolie.
- Een andere optie is de aanbaksels een nachtje te laten weken. Leg een natte dweil over het rooster, leg het rooster op vochtig gras of leg het rooster tussen natte kranten.
- Hardnekkige aanbaksels insmeren met (overgebleven) mayonaise of pindasaus en een halfuurtje laten intrekken.

Reacties

  1. een BBQ kan je ook perfect aansteken met gedroogde spar/dennenappels. Ook de open haard, houtkachel, kampvuur .... trouwens

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten