Schoenen

Natte schoenen
Door en door natte schoenen zo snel mogelijk drogen. Duw krantenproppen in de schoen, laat de proppen vocht opzuigen, haal eruit en herhaal totdat de proppen niet meer vochtig worden. Laat vervolgens bij kamertemperatuur wijd open verder drogen. Niet föhnen, niet in de droger, niet bij de kachel, daar kunnen schoenen van vervormen.
Tijdens een wandeltocht (geen krantenproppen voorhanden en geen tijd om volledig te laten drogen) kun je natte schoenen het best aanhouden, dan drogen ze het snelst.

Knellende schoenen
Beter is het om geen knellende schoenen te kopen.... doch je kunt proberen ze iets uit wijden door:
- Een goed gesloten plastic zak met water in de schoen te doen en 24 uur in de vriezer te zetten. Water zet uit als het bevriest.
- Iemand met bredere voeten een halfuurtje op je schoenen te laten lopen.
- Zelf met dikke sokken, liefst warm en vochtig gemaakt, een halfuurtje op je schoenen te lopen.
- Als je zo'n verwarmde voetenzak hebt; paar uurtjes (voor de tv) met de knellende schoenen erin.

Witte schoenen
Vlekken op witte schoenen van (nep)leer kun je proberen weg te borstelen met een oude tandenborstel en witte tandpasta.
De betere gympen kunnen meestal wel in de wasmachine, handwasprogramma op 30 graden. Doe ze in een oude kussensloop of waszak. Gebruik wasmiddel voor de witte was en laat bij voorkeur in de zon drogen.

Vlekjes op suède kan je soms met een gummetje wegpoetsen.

Doe in spitse schoenen voorin een propje van een nylonkousje om te voorkomen dat de punt indeukt. Papier en watten zijn minder geschikt omdat ze op den duur hard worden door het vochtige klimaat in de schoen.

Reacties