Afvaltips

Helaas, het enige dat werkt is blijvend méér bewegen en mìnder eten. Crashdiëten zijn lastig vol te houden en de kans is groot dat je niet alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Crashdiëten werken averechts omdat het lichaam na een hongerperiode geneigd is om extra reserves aan te leggen. Het zogenoemde jojo-effect.

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg voor voldoende beweging. Leer kinderen gelijk een gezond eetpatroon aan:
- Eet gevarieerd en houd je aan de aanbevolen hoeveelheid verse groente en fruit.
- Eet bewust. Geniet van elke hap. Schuif je eten niet gedachteloos voor een beeldscherm naar binnen.
- Eet langzaam. Goed kauwen. Niet schrokken. Doe geen wedstrijdjes wie er het eerste klaar is. Eten is geen wedstrijd! Elk kind heeft zijn eigen tempo, en zijn eigen voedselbehoefte.
- Stop met eten als je verzadigd bent. "Overeten" vergroot de maag, je wordt een "rupsje Nooitgenoeg", je moet op den duur steeds meer eten om hetzelfde verzadigingseffect te bereiken. Dwing kinderen, op de groente na, niet om hun bord leeg te eten.
- Laat trek niet oplopen. Neem gewoon een handje chips of een stukje chocolade als je er echt zin in hebt. Om te voorkomen dat je een halfuur later de hele zak of reep op eet.
- Eet niet als je geen trek hebt. Sla dat stuk taart op de vroege ochtend af of eet het later als je wel trek hebt.
- Vermijd zoveel mogelijk toegevoegde suikers. Via fruit en groente krijg je er tegenwoordig al meer dan genoeg van binnen. Groente en fruit zijn in de loop der tijd veredeld; minder bitter en zoeter geworden. Apen in dierentuinen krijgen om die reden nog maar weinig bananen en zoet fruit.
- Schrap suikerrijke dranken als frisdrank, milkshake, yoghurtdrank, smoothies en sappen. Je klokt in te korte tijd teveel calorieën naar binnen. Het staat gelijk aan schrokken.
- Gebruik geen zoetstoffen ter vervanging van suiker. Zoete smaak is een gewenning. Het verlangen naar zoet blijft ermee in stand.
- Pas op met lightproducten. Omdat je weet dat ze minder calorieën bevatten schijn je er onbewust meer van te eten.
- Eet volkoren brood i.p.v. wit brood, zilvervlies rijst i.p.v. witte rijst, appels mèt schil enz. Hoe "voorbewerkter" het voedsel, hoe sneller het door het spijsverteringskanaal gaat en hoe sneller je weer trek krijgt.
- Eet 's avonds na achten niks meer.
- Bij een "grote" maag; drink veel water of thee vlak voor of tijdens het eten om met minder voedsel hetzelfde gevulde gevoel te krijgen.
- Zorg dat je niet in de verleiding komt. Haal geen ongezond eten in huis. Ga boodschappen doen met een gevulde maag of laat iemand anders de boodschappen doen. Laat geld en pinpas thuis als je naar school of kantoor gaat met een kantine of snoepautomaat.
- Koop meer vers fruit en verse groente dan je denkt nodig te hebben zodat je nooit misgrijpt als je trek krijgt.

Reacties