Aspirine

pillen
Aspirine werkt pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. De werkzame stof in aspirine is acetylsalicylzuur. Een van de bijwerkingen is dat het het bloed verdunt. In lage doses wordt het voorgeschreven als bloedverdunner.

Acetylsalicylzuur doet roodheid en zwelling verminderen. Je kunt een vermalen aspirine vermengd met wat water op puistjes en insectenbeten doen.

Je schijnt bloed- en zweetvlekken te kunnen verwijderen met aspirine. Doch zout, azijn of soda heeft hetzelfde effect, is goedkoper en hoef je niet te verpulveren.

Iboprufen werkt nagenoeg hetzelfde als aspirine; pijnstillend, koortsverlagend, ontstekingsremmend, bloedverdunnend, doch wordt iets beter verdragen door de maag dan Aspirine.

Paracetamol is bij pijnstilling eerste keus omdat het minder bijwerkingen heeft; het wordt beter verdragen door de maag en verdunt het bloed niet. Wel is het belastender voor de lever dan Iboprufen. Paracetamol werkt eveneens koortsverlagend doch niet ontstekingsremmend. Om de pijnstillende werking van paracetamol te versterken kan codeïne of coffeïne (kop koffie!) worden toegevoegd.

Het is een kwestie van uitproberen welke pijnstiller het beste werkt.
Bij ontstekingspijn (kiespijn, holte-ontsteking) heeft aspirine of ibuprofen de voorkeur. Bij menstruatiepijn of na het trekken van een kies kun je deze bloedverdunner dan weer beter niet gebruiken.

Koorts verlagen is geen reden om een pijnstiller te nemen. Koorts heeft een functie. Hoe hoger de lichaamstemperatuur oploopt hoe sneller de infectie weg is.

Een papje van vermalen aspirines of paracetamol op pijnlijke gewrichten en dergelijke smeren heeft geen zin. Daarvoor zijn andere middelen (lidocaïne) in de handel.

Neem pijnstillers met ruim water in. Bij een gevoelige maag of beschadigde maagwand kun je beter een zetpil nemen.

Gebruik volgens aanwijzingen van de huisarts of raadpleeg de bijsluiter.

Reacties