Bijen

Bijen verzamelen honing. Om de honing te verzamelen vliegen ze van bloem naar bloem en zorgen zo voor bestuiving van deze bloemen. Zodat de bloemen kunnen uitgroeien tot vruchten. Meer dan driekwart van de planten wereldwijd is afhankelijk van bestuivende insecten.

Foto van Tarsh and Tariq Thekaekara
Imkers melden al jarenlang een veel hogere bijensterfte dan gebruikelijk. Er zijn al plaatsen in de wereld waar te weinig bijen zijn om de gebruikelijke teelt van voedsel voort te zetten. De volgende 3 factoren lijken de boosdoeners van de bijensterfte:
- Het gebruik van insecticiden. Kan de bij direct doden. Mierengif zal niet dodelijk zijn voor een bij. Maar zorgt wel voor verzwakking waardoor de bij eerder zal sterven.
- Ziekten. Door het gebruik van (schimmel)bestrijdingsmiddelen ontstaan er resistentere schimmels en andere ziekteverwekkers die meer vat hebben op de bij. De varroamijt en nosema zijn in deze berucht.
- Minder diversiteit. Monocultuur, maaien voor de bloei en bestrating hebben gezorgd voor minder bloemen. Minder in aantal, en minder in diversiteit.

Tips om de bij te helpen:
- Gebruik geen gif in je tuin. Voor mieren, slakken, luizen, wespen e.d. bestaan genoeg alternatieven om ze te bestrijden.
- Zaai bloemen! In je tuin, in bermen, op braakliggende stukjes enz. Verzamel in de herfst zaad van uitgebloeide planten, bewaar pompoen-, tomaten-, paprika-pitjes en strooi het in de lente kwistig rond.
- Bestraat zo min mogelijk.
- Laat onkruid staan op braakliggende stukjes. Haal het pas weg op het moment dat je gaat zaaien of planten.
- Koop honing bij de lokale imker. Imkers zijn onmisbaar om de bijenpopulatie op peil te houden.

Gekristalliseerde (hard geworden) honing kun je weer vloeibaar maken door hem voorzichtig te verhitten tot maximaal 45 graden Celsius en goed door te roeren. Zet het glazen potje in een pannetje met heet water en roer. Of verwarm de pot in de magnetron; 30 seconden op de ontdooi-stand, doorroeren en net zo lang herhalen totdat de kristallen weg zijn.
Bewaar honing op een donkere plaats in een afgesloten pot en roer hem regelmatig door om kristalvorming tegen te gaan. De ideale bewaartemperatuur van honing ligt tussen 21 en 27 graden Celsius.

Reacties