Luxaflex, jaloezieën schoonmaken

Voorkom dat je jaloezieën stof vangen door ze zeer regelmatig te ontstoffen. Draai ze eerst de ene kant op, ga er met de plumeau of stofzuiger met borstelkop langs, draai ze vervolgens de andere kant op en herhaal.
Trek jaloezieën omhoog als je ze niet nodig hebt dan vangen ze geen stof. In de open, horizontale stand vangen ze het meeste stof.


In de keuken is regelmatig stoffen niet voldoende. Daar worden luxaflex vettig. Datzelfde geldt voor rokers; stoffen helpt niet tegen rookaanslag.
Bij luxaflex met aangekoekt stof, vet, aanslag zit er niets anders op dan te soppen of te weken.

Soppen gaat het handigste met (katoenen) handschoenen. Draai de luxaflex in de open horizontale stand, dompel je handen met handschoenen in het sop, plaats je vingers tussen de jaloezieën en beweeg heen en weer.

Of week luxaflex een half uurtje in water met azijn, allesreiniger of biotex. Je kunt dit in de badkuip doen of in een lange smalle plantenbak. Als je dit niet hebt, of de luxaflex is te groot, dan kun je hem in het natte gras leggen met een natte dweil erover. Veeg na het weken met een zachte borstel het vuil weg. Goed naspoelen met water, uit laten druipen en droog maken met een zeem of vaatdoekje. Droogmaken is het handigst als de luxaflex weer op zijn plaats hangt. Draai hem eerst de ene kant op, ga er langs met je doek, en doe dan de andere kant.

Voeg een dopje autowas toe aan het sopje of het laatste spoelwater. Dat werkt stof- en vuilafwerend.

Kies voor lamellen in plaats van jaloezieën. Die vangen geen stof omdat ze verticaal hangen.

Reacties