Vlekken

Kijk hier voor vlekken in kleding. En hier voor vlekken in hout.

Hoe eerder je vlekken behandeld, hoe groter de kans dat de vlek nog weg gaat.
Haal altijd eerst zoveel mogelijk van de vlek veroorzaker fysiek weg. Lepel pasta eraf, verwijder klodders, dep vocht en wrijf niet. Vlekken van droge stof, zoals bijvoorbeeld roet, grondig stofzuigen, opdeppen met tape, wegvegen of uitkloppen.

Vloerbedekking en meubelbekleding
- Vocht zoveel mogelijk eruit halen. Dep eerst zoveel mogelijk weg met een droge doek en leg daarna een doek met kranten plus gewicht erbovenop om het laatste restje vocht eruit te zuigen. Bij rode wijn kun je zout erop strooien om de laatste restjes te absorberen. Of los de laatste restjes wijn op met witte azijn (of witte wijn) en dep droog. Mocht de natte vlekveroorzaker toch nog zichtbaar zijn nadat alle vocht geabsorbeerd is, probeer hem dan te verdunnen met water met evt. een scheut azijn of zeep, vervolgens weer droogmaken.
- Plakkerig, niet vet, eten als rijst dat op (i.p.v. in) de vloerbedekking of een stoel ligt zit kun je het beste laten uitdrogen anders wrijf je het er alsnog in. Als het uitgedroogd is kun je het opvegen of weghalen met de stofzuiger.
- Vetvlekken en opgedroogde vlekken voorzichtig schoonmaken met water met evt. een scheut azijn of zeep. Werk van buiten naar binnen toe en dep daarna met een droge doek of gebruik een waterstofzuiger als je die hebt. Hardnekkige vlekken kun je "voorweken" met scheerschuim, daarna schoonmaken met water en droog maken.
- Probeer vlekken van stift, balpen, nagellak, verf e.d. te verwijderen met een oplosmiddel dat er bij past (alcohol, remover, terpentine) en maak daarna schoon met water of sop en dep droog.
- Kaarsvet zoveel mogelijk weg krabben, WC-papier erop leggen en met een niet al te warm strijkijzer strijken. Het vet smelt en wordt geabsorbeerd door het papier. Let op; synthetische vezels kunnen smelten, probeer het op een onopvallend plekje uit.
- Kauwgom wordt hard en bros als je het koelt. Leg ijsblokjes op de plek en krab de kauwgom weg.

Leg je tapijten en matten (omgekeerd, met de goede kant naar beneden) op verse sneeuw en maak er een dansje op. Oppervlakkig vuil zal oplossen en achterblijven in de sneeuw.

Vochtvlekken lossen tijdens het ontstaan ervan vuil en kleurstoffen op en "transporteren" dat naar naar de buitenste ring, de zogenoemde vochtkringen. Week het vuil van de kringen met een sopje los, maak schoon en weer droog. Werk van buiten naar binnen.

Schimmelvlekken op muren kun je meestal verwijderen met water en azijn. Bij hardnekkige vlekken kun je onverdunde schoonmaakazijn proberen.

(Oude) bloedvlekken in een matras krijg je als volgt weg; papje van water en zout op de vlek aanbrengen, in laten trekken en verwijderen met een vochtige doek. Herhalen totdat de vlek verdwenen is.

Thee- en koffieaanslag in kopjes met zout en beetje water schoonmaken.

Reacties