Hik

Als je de hik hebt trekt je middenrif samen zonder dat je er wat aan kunt doen en stopt de ademhaling op dat moment even. De hik lijkt geen functie te hebben. Het zou een reflex kunnen zijn om je luchtpijp te legen, ware het niet dat er niets in je luchtpijp zit om te verwijderen.
Waar je de hik van krijgt is niet duidelijk. Verslikken, haastig eten (schrokken), roken, koolzuur in frisdrank, alcohol en opboeren van eten zou een rol kunnen spelen.

Vaak gaat de hik weg als je de ademhaling geforceerd onderbreekt. Laat iemand met de hik schrikken. Neem ineens en onverwacht een grote hap met lucht. Houd je adem 20 seconden in. Adem in een papieren zak.
Tijdens het slikken kun je niet ademhalen; een glas water in kleine slokjes leeg drinken wil nog wel eens helpen tegen de hik. Of neem een snoepje of zuurtje waarvan je veel gaat slikken.

Als je voorover buigt ontspant het middenrif zich. Ook met masseren ontspant het middenrif. Mochten bovenstaande trucjes niet helpen, probeer ze dan in voorovergebogen toestand of masseer tegelijkertijd het middenrif.

Vaak gaat de hik na een paar minuutjes sowieso vanzelf over.
Ga bij een vaak terugkerende, langdurige, pijnlijke of zuurbrand-veroorzakende hik naar de huisarts.

Reacties