Houtworm

Houtworm is de larve van een boktor, klop-, knaag- of spinthoutkever. De larve knaagt wel 3 jaar in het hout en maakt een gangenstelsel voordat hij een zichtbaar gaatje maakt om naar buiten te gaan. Eitjes worden in het hout gelegd waarna het hele proces opnieuw begint.
Aan de zichtbare gaatjes kun je zien of hout aangetast is door houtworm. Of de houtworm nog actief is kun je zien aan vers boormeel en soms horen aan een kloppend geluid.

De houtworm kan niet naar binnen als het hout behandeld is met lak, beits, was of olie.

Houtwormen prefereren zacht hout boven hardhout. Plaats wijnkistjes, pallets en andere onbehandelde zacht houten verpakkingen en wegwerpvoorwerpen in je huis en de houtwormen laten het andere hout met rust.
Houtwormen zijn dol op verse eikels. Leg eikels in je huis, in de buurt van antieke kastjes en ververs ze ieder jaar.

Smeer aangetast hout regelmatig in met petroleum of lampenolie. Dit zal, helaas alleen aan de oppervlakte, de houtworm doden. Op eitjes en larven diep in het hout heeft het geen effect.

De houtworm kan niet tegen een temperatuur lager dan -20 of hoger dan 55 graden Celsius. Kleine voorwerpen kun je in je oven zetten, een halfuurtje op 70 graden. In de diepvries moet het 2 weken blijven om alles te doden.

Als dragende constructies in je huis zijn aangetast zit er niets anders op dan een professioneel bedrijf in te huren. Deze zal de houtworm vergassen en een langdurig afwerend laagje aanbrengen.

Reacties